Sreda 25.07.2012.
12:03
B. Đokić - Vesti

Sati čekanja zbog "gluvih" telefona

Kilometarske kolone najčešće se stvaraju posle saobraćajne nesreće, a vozači jednostavno nemaju kome da se obrate za informaciju i tako izbegnu da satima po nesnosnim vrućinama, kakve su ovog leta, sede u vozilu.


Najprometniji je autoput od Horgoša do Beograda i Niša i onaj koji vodi od granice sa Hrvatskom. Ovim drumovima u otadžbinu dolazi i najveći deo Srba iz dijaspore, ali i turski državljani, koji su neretko vinovnici nesreća posle višesatne vožnje bez odmora. U takvim situacijama dolazi do velikih zastoja, a ljude najviše pogađa što ne znaju o čemu je reč i do kada će čekati. Na ovakve situacije proteklih dana žalilo se nekoliko čitalaca "Vesti", koji nisu znali kako da se obaveste o zastojima na putu, na kojoj je deonici saobraćaj u prekidu i zašto moraju više sati da se voze sporednim putevima da bi stigli na cilj.


U Auto-moto savezu Srbije (AMSS) postoji operativni centar, gde se vozači mogu obavestiti o trenutnim radovima na putu i koje su deonice neprohodne, što se može videti i na interaktivnoj mapi na sajtu ovog saveza. Međutim, zbog neusklađenosti sa MUP-om, u slučaju saobraćajnih nesreća, takvih informacija nema.


- Mi ažuriramo informacije o prohodnosti puteva svakodnevno. Kada se dogodi saobraćajna nesreća, nama iz MUP-a Srbije ne javljaju detalje nezgode, već gde je put zatvoren, ali to nije pravilo. Samo kada je u pitanju veća saobraćajka tada treba da jave koja je saobraćajnica blokirana kako bismo mogli da obavestimo vozače. Međutim, u praksi to baš i nije slučaj. Najčešće saznajemo da je neki put zatvoren kada nam to javi neko od vozača - kažu u AMSS-u.

NEMA VEĆIH ZASTOJA: General Dragiša Simić

Oni dodaju i da u tim situacijama pokušavaju da vozače koji nazovu operativni centar AMSS-a upute na alternativne pravce, ukoliko postoji takva mogućnost.


- Ukoliko ne postoji drugi pravac, ako je saobraćaj zaustavljen na autoputu i nema izlaza, onda nema drugog izbora nego da sačekate da se put odblokira - pojašnjavaju u AMSS-u.


Sa druge strane, general Dragiša Simić, načelnik Uprave saobraćajne policije tvrdi da se vrlo retko dešava da glavni magistralni pravci u Srbiju budu blokirani zbog saobraćajnih nesreća.


- Dešava se da autoput bude blokiran zbog udesa, ali ne više od pola sata. Uvek ostavljamo jednu traku otvorenu i to zaista stvara gužve i kolone. U slučaju da je put blokiran, saobraćajna policija usmerava vozače na alternativne pravce. O blokiranim pravcima ne obaveštavamo AMSS jer su oni kao što sam pomenuo, najviše pola sata zatvoreni i odmah posle obavljenog uviđaja se puštaju vozila. To je suviše kratko vreme, pa ukoliko bi javili AMSS-u, dok obaveštenje stigne do vozača, put bi bio otvoren, i to bi samo moglo da ih dovede do zabune - objašnjava Simić.
 

Pozovite najbližu policijsku stanicu!


Jedan od načina da se prilikom ulaska u Srbiju obavestite da li je neka deonica autoputa zatvorena zbog saobraćajne nesreće, jeste da pozovete najbližu policijsku stanicu, kaže general Dragiša Simić.


- Kada uđete u Srbiju uvek možete da pozovete jedinstveni broj 112 i operater će vas prebaciti na najbližu policijsku stanicu. Njih možete pitati da li se na autoputu dogodila neka saobraćajna nesreća, da li je put zatvoren i ukoliko jeste, svakako možete izabrati neki od alternativnih pravaca - objašnjava Simić. 


Telefon za žalbe i pohvale


Ministarstvo unutrašnjih poslova poslednjih nedelja sprovodi akciju "Srećan put 2012" u cilju pružanja većeg stepena brige i zaštite stranih državljana koji su u tranzitu kroz Srbiju, saopšteno je iz MUP-a. Akcija se realizuje prevashodno na Koridoru 10 kroz Srbiju, isticanjem plakata na graničnim prelazima Horgoš, Batrovci, Preševo i Gradina, kao i na policijskim punktovima Uprave saobraćajne policije kod Bubanj Potoka, Šimanovaca i Naisa. Na ovim mestima putnici mogu da se žale ili pohvale rad policijskih službenika. Mogu to da urade i na poseban broj telefona Operativnog centra MUP-a +381113610018. Strani državljani dobiće operatera sa kojim mogu da komuniciraju na nemačkom i engleskom jeziku.


Ne koristite divlje šlep-službe


U saobraćajnoj policiji ponovo naglašavaju da vozači na putu kroz Srbiju obrate pažnju da se dovoljno odmaraju, ne koriste alkohol ili narkotike. Za sve probleme mogu da se obrate policajcima, a ukoliko se dogodi kvar na vozili, da pozovu broj AMSS-a i ne koriste usluge divljih šlep-službi, koje naplaćuju višestruko više od cena zvaničnih auto-moto klubova.

2024 © - Vesti online