Sreda 25.07.2012.
05:40
Vestionline

Obaveštajne službe (4): Srbin anarhista hara Evropom


 

"Uprava grada Beograda. Poverljivo. 28. novembra 1900. godine. Gospodinu ministru unutrašnjih dela,


U izveštajima evropskih policija o anarhistima, nalazi se jedan Srbin, naš podanik - Života Lazarević zvani Lazar, ženski krojač, rodom iz Paraćina, koji je rešenjem od 19. oktobra 1897. godine prognan iz Pariza i iz Francuske.
 

Obaveštajne službe

 

Života je rođen 10. januara 1876. godine, visok je 1,74 metara, kose i obrva mrke boje, čela visokog, očiju plavih, nosa pravog, usta umerena, lica okruglog, brade mrke kad je nosi. A od osobenih znakova ima obeležen nokat na kažiprstu leve ruke, ožiljak na drugom zglavku istog prsta i mladež sa leve strane nosa. Života je proputovao skoro celu Evropu i sada živi u Berlinu, kao krojački radenik ženskog odela.
 

U Paraćinu ima majku i ostalu rodbinu, kojima često piše nežno i o kojima se brine, a tamo je i zaljubljen u jednu devojku u komšiluku njegove majke. O Srbiji često piše neprijateljski, a govori se, da je u Berlinu predsednik nekakvog tajnog udruženja. On je dolazio pri kraju prošle godine u Srbiju i proveo je kod svoje familije četiri meseca.
 

Čast im je o ovome izvestiti gospodina ministra sa molbom da bi izvoleo skrenuti vlastima pažnju na eventualan dolazak Životin, da se na njega pazi. Učtivo podnosim i 18 komada fotografija Životinih od 1899. godine, kada je poslednji put slikao u Londonu. Upravnik grada Beograda B. Maršićanin"

2024 © - Vesti online