Utorak 24.07.2012.
20:08
Beta

Ban Ki Mun: Visoki Dečani mesto pomirenja

Generani sekretar je sa suprugom Ban Sun Taek i zvaničnicima UN u njihovoj pratnji, i s predstavnicima UNMIK u manastir došao iz Prišitne gde je razgovarao sa predsednicom i premijerom Kosova, Atifetom Jahjagom i Hašimom Tačijem.

Goste je u Visokim Dečanima, manastiru Srpske pravoslavne crkve koji je na listi Svetske kulturne baštine organizacije UNESKO, dočekao arhimandrit Sava i, na engleskom, ih obavestio o istroijatu i značaju manastira.

Arhimandrit je rekao za agenciju Beta da Ban Ki Mun tokom razgovora s njim i monasima nije davao nikave političke izjave.

"Generalni sekretar UN je rekao da je kosovskim vastima danas u Prištini ukazao na veliki značaj Visokih Dečana i drugih svetinja i crkava i da ih treba očuvati", preneo je Sava. Po rečima Save, Ban Ki Mun je zadovoljan što je video Visoke Dečane.

"Ukazao je na to da ova sveta mesta imaju zadatak i ulogu da budu mesta pomirenja među ljudima", kazao je Sava i dodao da "i mi svi imamo takvu percepciju".

"Mi tako i doživljavamo i osecahmo: da su ta mesta izuzetno važna kako za srpski narod i našu crkvu, tako i za sve ljude dobre volje i da ona predstavljaju božiju kuću gde su svi ljudi dobrodošli", kazao je Sava.

Ban je potom posetio Prizren i tamošnju katoličku crkvu, džamiju i Saborni hram Svetog Đorđa, delimično obnovljen posle etničkog nasilja iz marta 2004.

Ban je u Prizernu razgovarao sa episkopom raško-prizrenskim i kosovskom metohijskim Teodosijem i vladikom Lipljanskim Jovanom. Generalni sekretar UN je u okviru balkanske turneje posetio Sloveniju, Hrvatsku i Crnu Goru, zatim je bio u Beogradu, a sa Kosova putuje u posete Makedoniji i Bosni i Hercegovini.

2024 © - Vesti online