Utorak 24.07.2012.
22:02
novimagazin.rs

Srbija - svetski centar za promenu pola

Ćerka/sin od Šer bi trebalo da dođe u Srbiju na operaciju 
 

U konzervativnom, patrijarhalnom društvu tako nešto se teško moglo očekivati, ali izgleda da se društveni nazori polako menjaju, kaže za list Kristijan aktivista u organizaciji koja okuplja tranšeksualce i koji nije želeo da mu se objavljuje prezime.

Oko 100 stranaca i pacijenata iz zemlje promenilo je pol tokom prošle godine u nekoj od specijalizovanih ustanova za ovu vrstu operacije, a broj zainteresovanih je sve veći. Kandidati za promenu pola su iz Francuske, Rusije, Irana, pa čak i iz SAD, Južne Afrike, Singapura i Australije.

Da bi neko mogao da se operiše mora da ima nalaze dva psihijatra da pati od poremećaja polnog identiteta, da ima godinu dana psihološkog savetovanja i godinu dan hormonske terpaije.

Srbija postaje centar za operacije promene pola, delimično zahvaljujući i činjenici da je to veoma skup i komplikovan zahvat, koji izbegavaju da rade u zemljama poput Austrije, Mađarske, Rumunije, Bugarske, Grčke i država bivše Jugoslavije, navodi urolog Miroslav Đorđević, koji rukovodi beogradskim Centrom za genitalnu rekonstruktivnu hirurgiju.

Njujork tajms navodi primer Britanije, gde procedura promene pola košta oko 15.000 dolara i čije troškove pokriva nacionalna zdravstvena služba, a u kojoj je tokom 2009. godine izvedeno 143 zahvata.

Prema rečima hirurga Marsi Bauers iz Kalifornije, koja je izvela 1.100 operacija promene pola tokom poslednjih 10 godina, u Sjedinjenim Američkim Državama, koje su i globalni centar za promenu pola, samo oko pet hirurga regularno obavlja tu vrstu operacija.

Bauers navodi da su konzervativna shvatanja, nedostatak obučenih hirurga, u kombinaciji sa strahom lekara od mogućih tužbi nezadovoljnih pacijenata, razlog zbog kojeg "cveta" transrodni turizam.

Ono što privlači pacijente iz inostranstva da dođu u Srbiju jeste i cena operacije promene pola koja ne prelazi 10.000 dolara, što je mnogo manje od 50.000 dolara, koliko se plaća na pojedinim klinikama u SAD.

Njujork tajms podseća da je sin američke pevačice Šer, Čez Bono, koji je rođen kao devojčica, ali je kasnije promenio pol, najavio da se nada da će doći u Beograd kako bi se podvrgao operaciji dobijanja muškog polnog organa i na taj način postati kompletan muškarac.

2024 © - Vesti online