Ponedeljak 26.10.2009.
21:19
Tanjug

Otvorena izložba dela Olje Ivanjicki

Vlasnica galerije Milena Vasić rekla je da je izložba upriličena u čast i sećanje na našu veliku slikarku, zato što je 26. oktobra 1995. godine ta galerija otvorena izložbom Olje Ivanjicki. Vasićeva je dodala da su od tada uspešno sarađivali, kao i da je velika umetnica prisustvovala velikom broju izložbi otvorenih u toj galeriji. Na izložbi "Olja i mi", koja će biti otvorena do 20. novembra, sve predstavljene slike su vlasništvo privatnih kolekcija, od kojih je nekoliko prvi put predstavljeno javnosti.

Olja Ivanjicki (1931-2009) studirala je vajarstvo na Akademiji za likovne umetnosti u Beogradu, ali se od samog početka uglavnom bavila slikarstvom, a 1957. godine je završila i Akademiju likovnih umetnosti. Sa grupom slikara - Leonidom Šejkom, Milićem od Mačve, Milovanom Vidakom, Svetozarem Samurovićem, Kostom Bradićem, Sinišom Vukovićem i drugima, 1959. godine je, kao jedina žena slikar, osnovala grupu "Mediala", koju su predstavljali mladi slikari, pisci, filozofi, arhitekte, kompozitori...

Ivanjicki je priredila 87 samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Šezdesetih godina prošloga veka prva je počela sa pop artom u Beogradu. Njene slike nalaze se u mnogim muzejima i galerijama širom sveta.

2024 © - Vesti online