Sreda 25.07.2012.
08:00
Novostionline

Zašto je dobro jesti papriku?

Paprika je veoma bogat izvor vitamina C, kao i luteina i zeaksantina, dvaju antioksidanasa koji igraju važnu ulogu u prevenciji katarakte, kao i bolesti srednjeg dela mrežnjače
 

Paprika ima nisku kalorijsku vrednost, ali je veoma bogat izvor vitamina C, kao i luteina i zeaksantina, dvaju antioksidanasa koji igraju važnu ulogu u prevenciji katarakte, kao i bolesti srednjeg dela mrežnjače, tzv. makularne degeneracije koja se javlja kod starijih osoba.

Naučnici su otkrili da ove supstance za čak 79 odsto umanjuju rizik od pojave očnih bolesti kod osoba sa visokom stopom rizika. Lutein i zeaksantin pripadaju grupi karotenoida, pigmenata koji paprici daju žutu i crvenu boju, a ima ih i u mrežnjači koju štite od negativnog uticaja svetlosti. Mada luteina i zeaksantina ima i u zelenom povrću, (spanaću i brokoliju), kao i u voću narandžaste ili žute boje, paprika je njihov najveći izvor pa bi je tokom sezone trebalo svakodnevno konzumirati, pre svega svežu u različitim salatama, ali i kuvanu ili pečenu.

2024 © - Vesti online