Utorak 24.07.2012.
15:23
Beta

Tajfun divljao Hong Kongom

 Tajfun je udario na Hong Kong vetrovima čija je brzina premašivala 140 kilometara na sat
 

Vinsente, najsnažniji tajfun koji je u poslednjih 13 godina udario na Hong Kong, napustio je gradsko područje rano jutros po lokalnom vremenu, a kako javlja Asošijeted pres (AP), i dalje je dovoljno jak da su na jugu Kine evakuisane desetine hiljada ljudi.

Bi-Bi-Si (BBC) izveštava da su vlasti Hong Konga podigle uzbunu od elementarnih nepogoda na najviši, deseti nivo, da bi ga spustile pošto je oluja prošla.

Tajfun je udario na Hong Kong vetrovima čija je brzina premašivala 140 kilometara na sat, a sve je bilo praćeno snažnom kišom. Iza njega ostalo je stotine iščupanih stabala i brojni povređeni građani, od kojih je 72 zadržano u bolnici.

Gradske vlasti su otvorile 24 privremena skloništa, i tamo je otišlo 268 ljudi.

Škole i hongkonška berza su privremeno obustavile rad, a saobraćaj je bio paralizovan. Kako javlja BBC, u jutarnjim satima po lokalnom vremenu 60 letova je bilo otkazano, 60 odloženo a 16 je izmenilo pravac i odvezlo putnike na druge aerodrome.

Najviša uzbuna od elementarnih nepogoda u Hong Kongu poslednji put je izdata 1999. godine, u vreme naleta tajfuna Jork.

Kako javlja AP, kineske vlasti su zbog tajfuna Vinsent evakuisale više od 42.000 stanovnika grada Maominga u južnoj provinciji Guangdong.

Vlasti Guangdonga se spremaju za "iznenadne poplave, muljevita klizišta, odrone i druge katastrofe".

2024 © - Vesti online