Utorak 24.07.2012.
04:15
Beta

Sirija priznala da ima hemijsko oružje

Foto: Ilustracija

Portparol sirijskog Ministarstva spoljnih poslova Džihad Makdiši je rekao da su skladišta bezbedna i tako odgovorio na bojazan mnogih stranih zvaničnika da bi skladišta tog oružja mogla da padnu u ruke pobunjenika koji se bore protiv vlasti.
 

"Nikakvo hemijsko ili biološko oružje nikada neće biti upotrebljeno, ponavljam nikada neće biti upotrebljeno tokom krize u Siriji bez obzira na dešavanja u zemlji", rekao je Makdiši na kofenrenciji koju je prenosila državna televizija.
 

"Ovo orruzje je uskladišteno i obezbeđuju ga sirijske naoružane snage i nikada neće biti upotrebljeno osim u slučaju spoljne agresije", naglasio je on.
 

Veruje se da Sirija ima nervne agense, bojni plin, Skad rakete koje mogu da lansiraju ove smrtonosne hemikalije, kao i razno konvencionalno oružje, uključujući protivtenkovske i savremene prenosive protivavionske rakete.
 

Vlada u Izraelu izrazila je zabrinutost da bi haos posle eventualnog pada režima Bašara el Asada mogao da omogući neprijateljima Izraela da se domognu hemijskog oružja i nije isključila mogućnost vojne intervencije kako bi se sprečio takav scenario.

2024 © - Vesti online