Nedelja 22.07.2012.
20:32
Beta

Ban Ki Mun obećao pomoć Crnoj Gori

Ban Ki Mun na balkanskoj turneji

Posle sastanka sa crnogorskim predsednikom Filipom Vujanovićem, Ban Ki Mun je ocenio da je budućnost Crne Gore "obećavajuća", istakavši da je Evropska unija nedavnim početkom pristupnih pregovora "uvažila napredak Crne Gore od sticanja nezavisnosti 2006. godine".

Ban Ki Mun je rekao da Crna Gora "u kontinuitetu pokazuje volju za dobre odnose sa susedima". Generalni sekretar UN je najavio da će podsticati Crnu Goru da izgrađuje demokratiju i sistem zasnovan na vladavini prava.

Najavio je pomoć Vladi Crne Gore u programima pomoći ranjivim grupama stanovništva, siromašnima, licima sa invaliditetom i deci bez roditeljskog staranja. Ban Ki Mun je rekao da je region zapadnog Balkana prošao kroz velike traume i iskušenja, ali je dodao da njegova poseta regionu nije usmerena ka prošlosti već ka budućnosti.

Crnogorski predsednik Filip Vujanović rekao je novinarima da je Crna Gora pouzdan član i partner UN u ispunjavanju svih njenih ciljeva. Vujanović kaže da je Ban Ki Munu preneo da je Crna Gora posvećena ispunjuvanju milenijumskih ciljeva UN, koji se odnose na održivi razvoj i borbu protiv siromaštva.

Crnogorski predsednik je rekao da je zemlja spremna da i dalje bude prisutna u svim misijama pod pokroviteljstvom UN. Crnogorski vojnici i policajci nalaze se u mirovnim misijama UN u Liberiji, Somaliji i na Kipru, kao i u NATO misiji u Avganistanu. Vujanović je ponovio da je Crna Gora posvećena evropskim i evroatlanskim integracijama.

Generalni sekretar UN će sutra u Podgorici razgovarati s premijerom Crne Gore Igorom Lukšićem i predsednikom Skupštine Rankom Krivokapićem. Ban Ki Mun će potom posetiti Srbiju i Kosovo, a posetu završava posetom Makedoniji i Bosni i Hercegovini. On je turneju po zemljama zapadnog Balkana počeo u petak u Sloveniji, a vikend je proveo u Hrvatskoj.

2024 © - Vesti online