Nedelja 22.07.2012.
17:34
Srna

Godišnjica masakra srpskih žetelaca

Spomen ploča ubijenim Srbima u Starom Gracku
 

Masakrirana tela Andrije Odalovića, Jovice i Rada Živića, Slobodana, Mila, Novice i Momira Janićijevića, Stanimira i Boška Đekića, Saše i Ljubiše Cvejića, Nikole Stojanovića, Miodraga Tepšića i Milovana Jovanovića pronašla je patrola britanskog Kfora, pošto je čula pucnje iz automatskog oružja.

Tog 23. jula 1999. godine tadašnji administrator Kosova Bernar Kušner ponudio je nagradu od milion nemačkih maraka svakom ko otkrije naručioce i počinioce, kako je rekao, ovog gnusnog zločina. Uprkos tome što, kako tvrde meštani Starog Gracka, postoji "milion dokaza", do danas niko od osumnjičenih nije izveden pred sud pravde.

Tračak nade da će zločince sustići pravda dala je akcija Unmik policije od 16. oktobra 2007. godine, kada je pod sumnjom da je učestvovao u ubistvu uhapšen Mazlum Bitići, Albanac iz Velikog Alaša, oslonjenog na Staro Gracko. Posle jednomesečnog zadržavanja u pritvoru, usled nedostatka dokaza, osumnjičeni je oslobođen, što su porodice ubijenih shvatile kao "stavljanje tačke" na slučaj.

"Moramo čuvati uspomene na naše pokojnike. Nije dovoljno izaći do spomen ploče u centru sela, zapaliti sveću i isplakati se. Koliko mi je teško posle toliko godina shvatiti da sam izgubila domaćina, da su moja deca odrasla bez oca, toliko me boli to što sa decom ne mogu upaliti sveću o zadušnicama ili na današnji dan na groblju", priča Vesna Živić, supruga ubijenog Rada Živića.

"Kažu da je minirano. Pitamo se ako Unmik i Kfor nisu uspeli da groblje deminiraju kako i za koliko godina će to uraditi Kosovska policija. Verujem da ni moja deca to neće doživeti, jer je očigledno da je nekome cilj da izbrišu uspomene na 14 nedužnih žetelaca, da stave tačku na istragu o kojoj se do pre neku godinu toliko pričalo", kaže Vesna.

Uprkos tragediji i svakodnevnom strahu, očima uprtim u spomen ploču u centru sela koja opominje, porodice nastradalih žetelaca, izuzev pojedinačnih iz nužde iseljenih,

kažu u glas da će ostati istrajne u nameri da se otkriju zločinci.

U Starom Gracku će i sutra biti služen pomen ispred spomen ploče podignute na zgradi Osnovne škole u centru sela, na kojoj ispod imena ubijenih žetelaca i Srba stradalih u NATO bombardovanju piše "Pamti, ne zaboravi".

2024 © - Vesti online