Ponedeljak 12.10.2009.
20:08
Tanjug

Netanijahu: Izraelci neće ići u Hag

Netanijahu je u govoru na otvaranju prve zimske sednice Kneseta (parlamenta) žestoko kritikovao izveštaj komisije UN o izraelskoj ofanzivie prošle zime na ciljeve Hamasa u pojasu Gaze.

"Pravo na jevrejsku državu i pravo na samoodbranu su dve osnove egzistencije našeg naroda. Ta dva prava su međusobno isprepletena. Bez naše države nećemo biti u stanju da se branino i bez sposobnosti na samoodbranu, nećemo biti u stanju da vodimo našu zemlju", rekao je Netanijahu, naglasivši da su ta osnovna prava naroda Izraela izložena napadu koji ne prestaje, već je pojačan nakon ratu u Libanu 2006. i izraelske vojne ofanzive "Čvrsto olovo" na Gazu.

Netanijahu je istakao, osvrćući se na izveštaj UN o ofanzivi, da Izrael nikada nije tvrdio da se pravila rata na njega ne odnose. U pomenutom izveštaju četvoročlane komisije, koju je predvodio bivši tužilac Haškog tribunala Južnoafrikanac Ričard Goldston, optužuju se i Izrael i ekstremisti Hamasa za ratne zločine i moguće zločine protiv čovečnosti.

"Ovaj iskrivljeni izveštaj, napisan od strane iskrivljenog komiteta, podriva osnovno pravo Izraela na samodbranu. Izveštaj ohrabruje teror i ugrožava mir. Želim da objasnim ovde: Izrael neće preuzeti nikakve rizike za mir ako ne može da se brani", naglasio je Netanijahu.

"Ovaj izveštaj predstavlja lidere Izraela, komandante i vojnike IDF (izraelske armije) kao ratne zločince", dodao je on, istakavši da je "istina upravo suprotna" i da su "lideri Izraela i armije oni koji su išli da brane građane Izraela od ratnih zločinaca".

Netanijahu je branio odluku svog pretodnika, bivšeg premijera Ehuda Olmerta, i bivše šefice diplomatije Cipi Livni da pošalju izraelske vojnike na bojno polje u Gazu, obećavši da neće dopustiti da oni stignu do Međunarodnog krivičnog suda.

"Izrael neće dozvoliiti da njegovim liderima bude suđeno u Hagu. Mi odbacujemo to stanje stvari", rekao je Netanijahu, pominjući navodne zločine Hamasa - nameru da uništi Izrael, raketnu vatru i otmicu vojnika Gilada Šalita.

Izraelska strana kazala je da je tronedeljna vojna ofanziva bila odgovor na raketne napade Hamasa koji su godinama trajali i okrivila Hamas za palestinske civilne žrtve, tvrdeći da su se pripadnici islamističke organizacije krili u stambenim područjima tokom ofanzive.

Netanijahu je obećao da će ujedno raditi na postizanju mira sa Palestincima i da isti napor očekuje od njih. On je naglasio da mira ne može biti dok Izrael ne bude priznat kao jevrejska država, što su Palestinci još ranije odbili.

Premijer Izraela jistovremeno je pozvao palestinsku upravu da se vrati pregovaračkom stolu, bez postavljanja preduslova.

Dok je Netanijahu govorio, poslanik Džamal Zahalka, iz izraelske arapske partije Balad, uzviknuo je: "Ubili ste 400 dece". On je prestao da ometa govor premijera tek kada mu je predsednik Kneseta zapretio da će ga izbaciti sa plenarne sednice.

Netanijahu je govorio i o Iranu, ocenivši da se istinsko lice te zemlje otkrilo u poslednjih nekoliko meseci i dodao da Iran podržava teror i gradi skrivene reaktore s ciljem da razvije nuklearno oružje.

2024 © - Vesti online