Subota 21.07.2012.
01:09
Večernje novosti

Skoro milion građana bez overene zdravstvene knjižice

Svaki sedmi građanin ostao bez markice u knjižici

To znači da je svaki sedmi od 6,9 miliona osiguranika ostao bez markice u zdravstvenoj ispravi bilo zbog neizabranog lekara, neplaćenog doprinosa ili oba osnova istovremeno, navode ''Novosti''.

Bez važeće zdravstvene isprave trenutno je najviše zaposlenih i članova porodica koji su preko njih osigurani. Kako prenosi list, od ukupno 2,9 miliona osiguranika po tom osnovu, od kojih je 1,6 miliona zaposlenih, a 1,3 miliona članova porodica,
knjižicu nije overilo njih 292.689.

Doprinose za zdravstveno osiguranje duguje 55.000 privrednih subjekata.

Da podsetimo, rok za izbor lekara po odluci Ministarstva zdravlja istekao je 3. juna, a po podacima Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje (RFZO), od 6,9 miliona zdravstvenih osiguranika u Srbiji, u 157 domova zdravlja bar jednog lekara (opšte prakse, stomatologa, ginekologa ili pedijatra) izabralo je 6,7 miliona građana.

Za markicu u zdravstvenoj ispravi sada prvi put treba ispuniti dva uslova: stari - da se uplaćuje doprinos za zdravstvo po stopi od 12,3 odsto na platu ili penziju, i novi - da osiguranik ima bar jednog izabranog lekara.

Poslodavci u Srbiji kasi zdravstvenog osiguranja za doprinose trenutno duguju čak milijardu evra. To je gotovo polovina ukupnog godišnjeg budžeta Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje. Ako se ovaj trend nastavi preti potpuno urušavanje zdravstvenog sistema.

2024 © - Vesti online