Petak 20.07.2012.
08:00
Smedia

Mesta za odmor utiču na kilažu

Ukoliko se odlučite za letovanje u Turskoj, na Kipru ili drugim mediteranskim destinacijama, za deset dana ćete se kući vratiti minimalno kilogram i po teži, otkrilo je istraživanje putničke agencije Tomas Kuk. Razlog gojenja na odmoru je preterivanje u lokalnim specijalitetima i alkoholu, kao i manjak kretanja.

Muškarci su skloniji gojenju na odmoru i u proseku dobiju 2,5 kilograma tokom 10 dana, a žene 0,7 kilograma. Sjedinjene Američke Države, poznate po velikim porcijama i nižim cenama hrane, su četvrte na listi zemalja u kojima se turisti najviše goje, dok je Francuska na sedmom mestu.

Zemlje u kojima se turisti retko ugoje su Nemačka, Kanada i Irska, od kojih nijedna nije poznata po sunčanim predelima ili ukusnoj nacionalnoj kuhinji, objasnili su istraživači.

Prema istraživanjima, svaki peti turista uspeo je da smrša na odmoru, a najčešće su to oni koji su se odlučili za sportske aktivnosti. Za 55 odsto turista koji su uspeli da skinu kilažu bilo je presudno plivanje i pešačenje. Oko 38 odsto njih veruje da im je pomogla zdrava lokalna hrana, dok je 16 odsto njih bilo dodatno motivisano jer su želeli da izgledaju bolje na plaži. Brojni turisti kažu da se na odmoru nisu ugojili zbog visokih cena hrane u restoranima.

2024 © - Vesti online