Petak 20.07.2012.
05:55
Blic

Slagali su za departizaciju: Počela podela funkcija u javnim preduzećima

Računica je jednostavna: u takvom odnosu snaga nestranački menadžer neće uspeti protiv stranačkog pulena. Stranke koje su i do sada bile u vlasti, SPS i URS, ostaće praktično ''ušančene“ u javnim preduzećima koja su i do sada vodili a naprednjaci računaju na deo kolača JP kojima je do sada upravljao DS, saznaje ''Blic''.

Foto: Ilustracija

Stranke razgovaraju sa više potencijalnih kandidata za svako preduzeće i zasad jedino izvesno rešenje je mlađi Krkobabić - Milan, kome je direktorska pozicija u PTT obećana prošle nedelje kada je lider PUPS Jovan Krkobabić uslovio ulazak u vladu, tvrdi beogradski list.


Kao gotovo izvesno rešenje, nezvanično se pominje bivši direktor Telekoma Draško Petrović, koji bi kao kandidat SNS trebalo da se iznova nađe na ovoj funkciji. Carine treba da pripadnu SPS i kao budući prvi čovek pominje se Ivica Tončev, savetnik u MUP Ivice Dačića. U Putevima Srbije na čelnoj funkciji bi trebalo da ostane sadašnji kadar SPS Zoran Drobnjak. Komercijalna banka biće pod upravom URS i na čelu ostaje Ivica Smolić. U Železnicama na direktorsku poziciju dolazi jedan od sadašnjih zamenika direktora, piše ''Blic''.


Lideri buduće vladajuće koalicije najavili su departizaciju i to je deo i koalicionog sporazuma. Naravno, nije propušteno ni da se doda da ''to što je neko stranački čovek ne znači i da nije stručan“. Buduća vlast najavila je da će izmeniti sadašnji Zakon o javnim preduzećima. Redakcija ''Blica“ pokušala je da dobije odgovor u koaliciji SNS-SPS-URS o navodima da će ipak stranački ljudi ili menadžeri bliski partijama biti na čelu JP. Jedino su u URS bili spremni da razgovaraju na ovu temu.


- Očekujemo promenu zakona koji će omogućiti konačnu profesionalizaciju JP i očekujemo da se ispoštuje sporazum da neće biti partijskih postavljenja. Tamo gde je URS preuzeo resore, tu ćemo sprovesti javne konkurse za preduzeća u našoj nadležnosti - tvrde u URS.

2024 © - Vesti online