Petak 20.07.2012.
01:39
Beta

SAD ljute zbog ruskog i kineskog veta

Negoduju zbog odluke Kine i Rusije: Bela kuća

Portparol Bele kuće Džej Karni rekao je novinarima, koji su bili sa njim u avionu predsednika SAD, da su Rusija i Kina sebe stavile "na pogrešnu stranu istorije" i "pogrešnu stranu u odnosu na sirijski narod".

Prema njegovim rečima, ishod glasanja u Savetu bezbednosti UN je "za žaljenje" i "izuzetno je nesrećan". U Savetu bezednosti, 11 od 15 članica glasalo je za rezoluciju; dve su se uzdržale od glasanja - Južna Afrika i Pakistan - dok su Rusija i Kina, kao stalne članice rekle "ne", blokiravši usvajanje.

Ban Ki-Mun razočaran

 

Generalni sekretar UN Ban Ki-Mun izjavio je da je duboko razočaran time što Savet bezbednosti UN (SB UN) nije uspeo da donese odluku po pitanju situacije u Siriji.

"Duboko sam razočaran neuspehom Saveta bezbednosti po pitanju situacije u Siriji. Očekivao sam da će SB UN i međunarodna zajednica ujedinjeni poslati snažnu i jedinstvenu poruku za spasavenje ljudskih života", rekao je Ban po dolasku u Sloveniju, posle posete Kini.

To je treći put u poslednjih godinu dana da Rusija i Kina ulažu veto na rezolucije Zapada o Siriji, u kojoj se režim Bašara al Asada 17 meseci suočava sa pobunom u zemlji. Ove dve zemlje su najvažniji saveznici sirijskih vlasti, kojima Zapad želi da uvede sankcije.

Džej Karni je ocenio da će nedostatak konsenzusa u UN "imati dugoročne posledice po zemlje koje su udarile veto na rezoluciju, u smislu kako će ih gledati sirijski narod, zato što nema sumnje da u sirijskoj budućnosti neće biti mesta za Bašara al Asada". Karni je dodao: "Greška je podržavati taj režim, kojem se bliži
kraj".

Pošto rezolucija nije usvojena, nije jasno šta će se dešavati sa posmatračkom misijom UN u Siriji, čiji mandat ističe sutra. Misija, ustanovljena mirovnim planom Kofija Anana, zamrznula je delovanje zbog intenziviranih borbi. Karni je rekao da SAD ne podržava produžetak te misije "bez neophodne potpore" u vidu mehanizma kojim bi se Asadov režim naterao da "trpi posledice neispunjavanja svojih obaveza iz Ananovog plana".

2024 © - Vesti online