Petak 20.07.2012.
02:14 >> 11:47h
Beta

Sirijski pobunjenici zauzeli sve granične prelaze s Irakom i Turskom

Foto: Arhiva
 

Pobunjenici su osvojili glavni prelaz Abu Kamal na reci Eufrat na istoku, posle žestokih sukoba sa snagama režima predsednika Bašara el Asada, naveli su opozicioni aktivisti. Iračka vlada je zapretila da će zatvoriti svoju stranu granice, a jedan zvaničnik vlade iz Bagdada rekao je za agenciju Rojters da je zatvoren prelaz Abu Kamal.

Na granici sa Turskom su, prema izveštajima, pobunjenici zauzeli prelaze Bab al-Hava i DŽarablus.

Pobunjenici već četiri dana vode ofanzivu za glavni grad Damask, a nasilje je kulminiralo u sredu kada su u samoubilačkom napadu u centru grada ubijena tri visoka sirijska zvaničnika, među kojima i Asadov zet, Asef Šavkat i ministar odbrane Daud Radžha. Ceo dan posle napada Asad se nije oglašavao, da bi se juče pojavio na polaganju zakletve novog ministra odbrane, generala Fahda DŽasima al Furajdža.

Posle samoubilačkog napada u sredu, vlada je dovukla nova oklopna vozila blizu Damaska, a bombardovala je i Zamalku, istočno predgrađe glavnog grada.

Sirijska opservatorija za ljudska prava navela je da je juče širom zemlje ubijeno 250 ljudi.

Damask: Vladine trupe zauzele uporište pobunjenika

Snage vlade Sirije su povratile punu kontrolu nad Midanom, delom Damaska koje je bilo
uporište pobunjenika, javlja državna televizija, a potvrđuje sirijska opozicija. Trupe režima praćene tenkovima su ušle u Midan dok su se pobunjenici "taktički povukli" iz Midana da bi, posle pet dana intenzivne borbe, "poštedeli civile" artiljerijskog bombardovanja. U Midanu i još nekim četvrtima Damaska su sada već prave ratne zone, a borbe su najžešće od kako je pre 17 meseci izbila pobuna.

 

Istovremeno, u Savetu bezbednosti UN, Rusija i Kina su ponovo blokirale pokušaje međunarodne zajednice da okonča krizu u Siriji, uloživši juče veto na predlog rezolucije zapadnih zemalja, kojim je traženo uvođenje sankcija režimu iz Damaska.

Prema rezoluciji, Siriji bi bile uvedene sankcije, ukoliko ne bi povukla teško naoružanje i vojnike iz naseljenih oblasti. Iako se u samom tekstu rezolucije direktno ne spominje vojna intervencija, on je povezan sa Poglavljem 7 Povelje UN, koje dozvoljava eventualnu upotrebu vojne sile. Kina i Rusija se oštro protive vezivanju teksta rezolucije sa Poglavljem 7, odnosno bilo kakvoj upotrebi sile za rešenje konflikta u Siriji.

U Siriji se nalazi 300 posmatrača UN, ali ta misija je obustavila u junu većinu svojih aktivnosti, zbog rizika od narastajućeg nasilja. 

2024 © - Vesti online