Četvrtak 19.07.2012.
17:38
Beta

Oskrnavljena crkva u Štimlju, uhapšena četiri Albanca

 Oskrnavljena crkva u Štimlju, uhapšena četiri Albanca
 

Kako danas prenosi KiM radio iz Čaglavice, sa centralnog dela crkve gotovo u potpunosti je skinut i odnet olovni krov i zaštitna izolacija. Svi prozori na donjem delu crkve su polomljeni kamenicama koje su u crkvu ubacivane sa strane. Vrata na priprati hrama su polomljena.

Sama unutrašnjost crkve je demolirana i iz zidova su izvađeni električni kablovi, a u priprati hrama je veća rupa u zidu iz koje su izvučeni uređaji za elektro-instalaciju crkve. Ostaci skela, dasaka, građevinskog materijala, kao i mrtve ptice su u
unutrašnjosti crkve.

U crkvi nije ostalo ništa od crkvenog inventara, a od freskopisa na zidovima stoji još samo nekoliko tragova fresaka.

Protojerej stavrofor Živojin Kojić, koji je zadužen za crkvu u Štimlju, posetio je danas tu svetinju i konstatovao da je ona "oskrnavljena i potpuno opustošena".

Komandir policije u Štimlju Enver Abdulji izjavio je za KIM radio da je policija uhapsila četiri Albanca osumnjičena za skrnavljenje crkve.

Dodao je da napad nije etnički motivisan i da policija sve čini da zaštiti verske objekte u Štimlju.

Crkva je već bila teško oštećena i paljena 1999. i 2000. godine, da bi potom bila demolirana i uništena u martovskom nasilju 2004. godine. Nakon toga je crkva delimično obnovljena, u procesu obnove svetinja koju je sprovodio UNESKO.

2024 © - Vesti online