Četvrtak 19.07.2012.
16:10
Beta

Agencija za borbu protiv korupcije neće otvarati slučaj "Politike"

O promeni vlasništva Agencija saznala iz medija : Zorana Marković

Moskovska "Ist medija grupa" preuzela je 50 odsto preduzeća Politika novine i magazini od bečkog Ost holdinga, u vlasništvu nemačke kompanije VAC, a promena vlasništva registrovana je 16. jula.

Agencija je o promeni vlasništa u Politici saznala iz medija i o toj prodaji zna onoliko koliko su mediji izvestili, rekla je Zorana Marković na konferenciji za novinare i dodala da Agencija iz tih informacija ne vidi elemente za postupanje.

"Mi nismo tužilaštvo. Tužilac je pozvan da čita novine i da reaguje ako smatra da postoji krivično delo ili sumnja", rekla je Zorana Marković.

Prema njenim rečima, u Srbiji ne postoji razvijen balans između interesa javnosti da zna i potrebe zaštite privatnosti privatnih investicija i transakcija.

"Mi tu ravnotežu nemamo i ne umemo da se ponašamo između toga do koje granice privatne firme imaju pravo da obavljaju transakcije i da ih niko za to ne proziva i unapred ne sumnjiči i legitimnog interesa javnosti da zna šta se u njihovoj državi dešava i ko je vlasnik čega", rekla je Zorana Marković.

Direktorka Agencije je navela da ne vidi nijedan razlog zašto u Srbiji predstavnici kompanija ne izađu i na konferenciji za novinare obelodane svoju transakciju, kao što to može u Americi, Nemačkoj Francuskoj.

Ona je istakla da je transparentno vlasništvo nad medijima jedan od važnih ciljeva u novoj strategiji borbe protiv korupcije koja je u pripremi, a da se to pominje i u postojećoj strategiji.

"Nisam sklona da nekoga unpred osuđujem zato što je obavio finansijsku transkaciju, kao što nisam sklona da mislim da to treba da se obavi van pažnje javnosti", rekla je Zorana Marković.

Agencija će, kako je navela, na sve načine uticati u okviru svojih nadležnosti da se uspostavi ranoteža između interesa javnosti da zna i potrebe zaštite privatnih investicija i transakcija.

2024 © - Vesti online