Četvrtak 19.07.2012.
11:08 >> 11:31h
Beta

Ban Ki Mun: Nasilje u Siriji mora da se okonča, ko god da ga čini

Saopštenje je izdato posle samoubilačkog napada na zgradu državne bezbednosti u centru Damaska u kojem su ubijeni visoki zvaničnici uključujući i zet sirijskog predsednika Bašara al Asada, Asef Šavkat i ministar odbrane Daud Radžha, a nekoliko predstavnika sirijskih vlasti je povređeno.

Sirijski narod suviše dugo pati: Ban Ki Mun
 

U saopštenju portparola Ban Ki Muna se navodi da je generalni sekretar UN "veoma zabrinut" i zbog informacija prema kojima, uprkos obećanjima sirijske vlade, bezbednosne snage koriste teško naoružanje protiv civila širom Sirije, uključujući i region Damaska.

"Nasilje je neprihvatljivo ko god da ga čini i predstavlja nepoštovanje mirovnog plana međunarodnog izaslnika za Siriju Kofija Anana", piše u saopštenju.

Ban Ki Mun je od Saveta bezbednosti UN zatražio da preuzme odgovorneost i učini efikasne korake kako bi nasilje u Siriji bilo okončano.

"Sirijski narod suviše dugo pati i prolivanje krvi mora odmah da bude okončano", navodi se u saopštenju.

Kofi Anan je zatražio da se glasanje Saveta bezbednosti o rezoluciji o Siriji odloži do danas, nadajući se će u poslednjem trenutku biti postignut dogovor sa Moskvom koja je do sada već dva puta uložila veto na donošnje rezolucije, kojim se osuđujue sirijski režim.

Rezolucijom, koju se predložile Francuska SAD, Nemačka, Portugal i Velika Britanija se predviđa uvođenje ekonomskih i diplomatskih sankcija, uključujući i mogućnost upotrebe sile, ukoliko sirijska vojska ne prestane da koristi teško naoružanje protiv opozicije.

Moskva se međutim usprotivila uvođenju sankcija.

2024 © - Vesti online