Četvrtak 19.07.2012.
12:12
J. L. Petković - Vesti

Ubiše nas Borkovi sporazumi

Vladimir Rakić

Predstavnik Društva srpsko-slovenske solidarnosti iz Kosovske Mitrovice Vladimir Rakić očekuje najmanje 30.000 potpisa.


Ukoliko predsednik Srbije, novi premijer i Skupština ne budu reagovali, organizatori potpisivanja će se obratiti Ustavnom sudu Srbije.


- Borislav Stefanović nas je doveo u situaciju da nam uzimaju lična dokumenta, saobraćajne i vozačke dozvole i teraju nas ka Prištini, da uzmemo šiptarska dokumenta. Naš zadatak je da odnesemo potpise i upozorimo. Nadamo se da vlada neće potvrditi sporazume koji su štetni i nisu u skladu sa Ustavom Srbije - kaže za "Vesti" Rakić.

Zbog čega ste se odlučili za peticiju?
- Peticija je potekla iz naroda, jer smo početak primene sporazuma i te kako osetili na svojoj koži. Slušajući šta narod priča i kakve sve probleme ima, čuli smo i da se pravi koalicioni sporazum oko nove vlasti gde svi učesnici u budućoj vlasti tvrde da će postignute sporazume da implementiraju. Zbog toga smo odlučili da predupredimo sve to, da im stavimo do znanja da to nije dobro i da mi osećamo posledice. Svi sporazumi potpisani u Briselu su štetni, njihove posledice su vidljive i republički javni tužilac treba da se pozabavi ljudima koji su ih potpisali.

Kažete da su predstavnici buduće vlasti na mitinzima obećali da će poništiti te sporazume.
- Svi su znali koliko su štetni. Ne znamo još da li su promenili mišljenje. Čekamo da preuzmu potpuno vlast, pa da vidimo. Ovo smo pokrenuli da bi smo ih unapred

Izloženi represiji

 

- Nas Srbe vlast u Prištini tretira kao Indijance u Americi. I crnce. Ne kao građane drugog reda, nego kao građane van zakona. Za nas postoji samo represija. Ljudi koji ne žive sa nama ne mogu da osete kako je opasno i problematično reći da je neko Srbin. Da si Srbin nije teško reći na severu, ali je vrlo teško reći u južnim delovima KiM. To ponižava običnog čoveka, i neminovno vodi istrebljenju srpskog naroda - kaže Rakić.

 

upozorili da ćemo morati da preuzimamo i druge vidove demokratskog otpora, ukoliko se krene sa realizacijom određenih sporazuma. Mi smo na mitinzima slušali vrlo lepe patriotske priče koje su išle u korist očuvanja Kosova i Metohije, i nadamo se da će buduća vlast tako da se ponaša.

Koalicioni sporazum govori da će se ipak nešto implementirati, šta ćete onda?
- Nama onda preostaje da pokrenemo inicijativu pred Ustavnim sudom Srbije da se oceni ustavnost svih sporazumima. Mislim da će se pokazati da nijedan nije u skladu sa Ustavom, kao što se pokazalo sa Statutom Vojvodine. I onda ćemo normalno tražiti da vlasti sprovedu odluke Ustavnog suda. To je jedan od načina, a postoje i drugi vidovi demokratskog otpora.


Koji?
- Organizovanje protesta, građanske neposlušnosti, čak i na području centralne Srbije. Ima dosta Srba koji su proterani sa KiM i koji će se apsolutno složiti sa nama i pomoći nam da organizujemo razne vidove otpora, pa i u Beogradu.

Na peticiji već 9.000 potpisa


Udruženja građana Narodni pokret Otadžbina, Stara Srbija i Društvo srpsko-slovenske solidarnosti će peticiju predati predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću i predstavnicima buduće vlade. Peticiju je do sada, od 12. jula kada je počela akcija, do sada potpisalo više od 9.000 građana Kosova. 

2024 © - Vesti online