Četvrtak 19.07.2012.
04:22
Politika

Koštunica: Besmisleno menjati Ustav

On u intervjuu za ''Politiku” objašnjava da je ''Srbija kao država pred ozbiljnim iskušenjima, teritorijalni integritet joj je stavljen u pitanje, pre svega kad je reč o Kosmetu, ali i pokušajima internacionalizacije pitanja Vojvodine i na druge načine, dakle, pošto je sve to tako, onda postoji potreba da sačuvamo Ustav koji je brana dezintegraciji države”.

Teritorijalni integritet Srbije bio je pod znakom pitanja: Vojislav Koštunica

"Istorijska je odluka Ustavnog suda da na predlog DSS-a stavi van snage protivustavne nadležnosti Vojvodine. Zahtev da se Ustav promeni kako bi se upodobio separatističkom statutu je pravna besmislica. Još je gora stvar poziv na internacionalizaciju, jer je to otvoren poziv na rušenje države. To bi značilo rušenje nečega što je pravna država u samoj Srbiji i traženje nekog rešenja, koje nije

Pročitajte i:

 

pravno, izvan Srbije. Treba imati na umu da pred sobom imamo ozbiljnu i dobro argumentovanu odluku USS. Svi koji su glasni i izričiti u etiketama i diskvalifikacijama odluke USS-a dolaze do toga da je problem u Ustavu i da ga treba menjati. Tako ispada da Ustav treba menjati zato što je protivstatutaran, međutim, pravo ima svoju hijerarhiju i ne trpi ovu vrstu samovolje", kaže Koštunica.

U koalicionom sporazumu SNS-a, SPS-a i URS-a navedeno je da će se menjati Ustav zbog ''potrebe regionalizacije i decentralizacije”, on navodi da sadašnji Ustav trpi određenu vrstu decentralizacije.

"Kada smo kao stranka odlučili da podržimo Tomislava Nikolića u drugom krugu predsedničkih izbora, posebno smo vodili računa da u naš sporazum o saradnji poslaničkih grupa u parlamentu uđe odredba po kojoj će SNS i DSS delovati saglasno kada je reč o promeni Ustava. Treba imati na umu da ideja o regionalizaciji sada može dovesti do dezintegracijezemlje. Mislim da za nas pravi model decentralizacije treba da se odvija preko lokalne vlasti i velikih gradova. To je model za državu ove veličine, sve ostalo može da vodi dezintegraciji", kaže Koštunica.

2024 © - Vesti online