Sreda 18.07.2012.
11:47
Beta

"Podela Kosova jedino fer rešenje"

U intervjuu za najnoviji broj nedeljnika NIN Mejer je ocenio da se osnovna pozicija Vašingtona u odnosu na Srbiju "nije promenila u poslednjih 15 godina" i da će se američka administracija "držati politike nezavisnosti Kosova i stava da Srbija mora da uđe u EU i NATO".

Nova vlada mora strogo da pazi na unutrašnjo-političku osetljivost, na bilo kakav nagao korak u pravcu prihvatanja nezavisnosti Kosova: Mejer
 

"Ali Amerikanci neće snažno pritiskati Beograd u skorije vreme, odnosno dok Beograd ne pojasni svoju poziciju. Prvo je pitanje zato, ne šta će biti američka politika, već kakva će biti politika Beograda", naglasio je Mejer koji smatra da "Srbija ima šansu da
promeni dinamiku odnosa sa Vašingtonom".

"Ali da bi to učinila morala bi da se ponaša nezavisnije i da bude manje poslušna Vašingtonu ili Briselu nego prethodna vlada", dodao je američki ekspert za Balkan.

Drevs: Podela Kosova pretnja po region

Mejer smatra da odnos nove vlasti prema Kosovu neće biti znatno drugačiji od odnosa prethodne vlasti.

"Nova vlada mora strogo da pazi na unutrašnjo-političku osetljivost, na bilo kakav nagao korak u pravcu prihvatanja nezavisnosti Kosova. U isto vreme, Beograd neće želeti da uvredi Vašington ni Brisel i zato će veoma paziti da ne pruži nikakvu podršku nekom nacionalističkijem stavu", ocenjuje Mejer.

"Ukratko, Kosovo je postalo u osnovi zamrznuti konflikt i ne očekujem da se to u skorije vreme promeni. Već deset godina govorim da je podela jedino fer rešenje", naveo je bivši šef CIA za Balkan u intervjuu za nedeljnik NIN.

2024 © - Vesti online