Sreda 18.07.2012.
10:06
Kurir

Srbi zarobljeni u paklu Sirije!

Stotine Srba koji žive i rade u Siriji ne mogu da pobegnu iz ratnog pakla: Mnoge avio-kompanije su obustavile letove za tu zemlju
 

Radomir Timotijević (39) iz Beograda, čija je starija sestra Vanja Alhusein (40) udata za Sirijca, sa kojim ima petoro dece, kaže za Kurir da ona ne može da se s mališanima skloni u Srbiju.

- Vanja ne može da nađe mesto za avion koji leti preko Moskve, jer svi ljudi beže odande, a to je jedan od retkih koji sad uopšte leti za Siriju. Prekjuče sam izgubio svaku vezu s njom, pošto su se borbe prelile u Damask i u naselje u kojem ona živi. Poslednji put kad smo pričali rekla mi je da s prozora zgrade može da vidi vojnike koji pucaju i koriste i minobacače. Uplašena je! Tamo je haos! - ispričao je Timotijević. 

Prema njegovim rečima, sad se svi sklanjaju u hrišćanske četvrti grada. Vojska im je dala rok do ponoći da napuste stanove jer oni treba da očiste kvartove od terorista.

Radomirova sestra je s decom išla u srpsku ambasadu u Damasku, ali tamo nije bilo nikoga od diplomata da joj pruži savet. I sam Radomir se obraćao za pomoć našoj ambasadi u Siriji i Ministarstvu spoljnih poslova u Beogradu, ali, kako kaže, nije dobio nikakav odgovor sve dok ih Kurir nije kontaktirao i tražio objašnjenje.

Situacija u Siriji ugrožava i Balkan

- Ne razumem kako je država poslala avione za evakuaciju Srba iz Libije i Egipta kad je tamo izbila pobuna protiv režima, a na naše ljude u Siriji ne misli. Znam da tamo ima dosta Srba, ali za MIP oni kao da ne postoje. Do juče mi se nisu javljali, a onda su mi odgovorili da ne brinem, da oni prate situaciju i da će reagovati u skladu s tim. Ne znam da li treba da čekam da mi jave da su mrtvi i da mi onda kažu da im je žao - očajan je Timotijević.

2024 © - Vesti online