Sreda 18.07.2012.
09:11
Večernje novosti

Kakve pogodnosti imaju bivši ministri

U džepu bivšeg premijera i šefa diplomatije diplomatski pasoš ostaje doživotno, a svi ostali moraju da ga vrate.

Ministri kojima je istekao mandat imaju pravo na šest plata i obezbeđenje, ali moraju da se isele iz vila u kojima žive
 

Četverac kojeg čine ministri pravde, policije, odbrane i premijer imaju pravo da zadrže obezbeđenje. Bez obzira na to da li ga žele ili ne, odluku o dodeljivanju čuvara donosi policija. Ipak, ukoliko žive pod državnim krovom, moraju da ga napuste, jer im po zakonu sleduje samo dok su u vladi.

U sada već tehničkom kabinetu, u vilama su samo ministar odbrane Dragan Šutanovac i ministar pravde Snežana Malović. Ona se u rezidenciju preselila posle pretnji narko-mafije, a tada je dobila i pojačano obezbeđenje. Odluku o tome dokle će imati čuvare, na osnovu procene bezbednosti, doneće novi ministar policije. Malovićeva će ovu odluku prihvatiti kakva god bude. Selidbe iz vila Malovićevu i Šutanovca pratiće policija, iz bezbednosnih razloga.

Vicepremijer Ivica Dačić nije se selio u državni objekat u ovoj vladi, a verovatno neće ni u sledećoj, u kojoj ga čeka mesto premijera.

Inače, sve odluke o tome kome ostaju privilegije moraju proći kroz sednice vlade, pa će novi ministri odlučivati o starima.

Mogućnost da platu dobijaju još šest meseci posle selidbe iz Nemanjine 11 imaju i državni sekretari. Odluku o tome da li će im biti dodeljena donosi Administrativna komisija Vlade.

2024 © - Vesti online