Ponedeljak 25.01.2010.
12:00
Lj. Ivanović - Vesti

Pendrek će se okrenuti protiv vlasti

Ranka Savić, jedan od sindikalnih lidera u Srbiji
 

Vlada, verovatno u nedostatku načina da na drugi način reši probleme dugo gurane pod tepih, odlučila je da na njih ubuduće odgovora silom, u slučajevima blokada međunarodnih saobraćajnica.
 

Kako ocenjujete odluku vlasti da upotrebi silu protiv štrajkača?
"To što su ministri odlučili nije činio ni Miloševićev režim. Reč je o potezu očajnih, a takva odluka dokazuje i nesposobnost Vlade da na civilizovan način rešava probleme kojima je u najvećoj meri sama doprinela. Mislim da, ukoliko bi se takva odluka i sprovela, može da se postigne samo suprotan efekat. Dekretom se ništa neće promeniti", kaže sindikalni lider Ranka Savić.
 

Vlada odluku pravda sporazumom sa MMF-om koji je pomoć uslovio zamrzavanjem plata.
"Jeste, ali je ta ista Vlada odlučila da sebi, odnosno neposrednim državnim službenicima odmrzne zarade, čime je pokazala da nije solidarna i da ne želi da deli sudbinu građana. Time su sami sebi izbili važne argumente iz ruku, pa i nemaju sa čime da izađu pred nezadovoljne radnike. Da je bilo drugačije i da su zadržali poreze na zarade zaposlenih u državnim službama i te viškove iskoristili za socijalnu pomoć najugroženijima, prilike bi bile lakše."
 

Da li možete da kažete da u aktuelnim radničkim protestima nema i politizacije?

Čekamo Rasimov zakon

Da li znate nešto više o najavljenom Zakonu o štrajku i izmenama Zakona o radu koji bi trebalo da razdvoje "protest" od "štrajka"?
"Mi o tome znamo samo iz medija, odnosno, iz reči ministra Rasima Ljajića. Tek kad tekst bude napisan, moći ćemo da ga proučimo i iznesemo stav."

"Ne mogu to da kažem jer to ne bi bilo sasvim tačno, ali sve političke stranke u kampanjama vrlo često i rado obilaze sindikate i sa velikim razumevanjem slušaju probleme radnika. Dakle, kad se to radi u kampanjama, onda to nije politizacija, a kad vladi zagusti i ne zna šta da čini, onda radničke proteste karakteriše kao ispolitizovane. Nema sumnje da pojedinci iz opozicije koriste ovu situaciju kako bi se obrušili na vladu i to je sasvim normalno, kao i što je bilo normalno ranije, ali bi bilo nepravedno reći da su radnici vođeni političkim motivima."
 

Kad je već tako, da li će tri najveća sindikata u Srbiji početi da deluju zajednički?
"Upravo se iduće nedelje završava proces utvrđivanja reprezentativnosti, što je bila glavna tačka sporova među samim sindikatima. Kad se to završi i kad se utvrdi ko ima koliko članova, nadam se da će i nesuglasice nestati, te da ćemo moći zajednički da organizujemo akcije u zaštitu radnika čiji je položaj u Srbiji zaista izuzetno težak."
 

Nećemo više obuzdavati bunt

Da li su sindikati u Srbiji u stanju da artikulišu proteste radnika?
"Naravno da jesu, ali je sad pravo pitanje da li mi to želimo. Socijalne prilike su toliko teške da su od svega već jako umorni i radnici i sindikalci i čini mi se da smo veoma blizu tačke kad više niko neće želeti da obuzdava socijalni bunt. Pokazalo se da davanje novih šansi vlastima ne daje rezultate."

2024 © - Vesti online