Utorak 17.07.2012.
19:19
Beta

Srbin s KiM prodao auto za 500 €, država mu uzela 220 za PDV

Pola verednosti starog "golfa" ode na PDV

Kojić je rekao da je 22 godine starog "golfa dvojku" prodao za 500 evra, a da je naknadni PDV za prenos vlasništva morao da plati 220 evra.

"Za uredbu po kojoj se za prodaju vozila licima u centralnoj Srbiji plaća PDV od 18 odsto nisam ni znao dok nisam prodao automobil. Ispostavilo se da je u toku prošle godine Vlada Srbije donela uredbu po kojoj se uvodi dodatni porez za prodaju svih vozila, i novih i starih, sa Kosova i Metohije koja su registrovana kod MUP-a Srbije", kazao je Kojić.

On je naveo da je imao i dodatne troškove dok je pronašao gde da izvrši uplatu PDV od 18 odsto, koji se za područje Kosovskog pomoravlja uplaćuje u Službi društvenog knjigovodstva (SDK) u Bujanovcu, a zatim se potvrda o plaćenom PDV nosi u Poresku službu u Ranilug, u opštini Kosovska Kamenica.

"Ovakvo dodatno oporezivanje kod prodaje starih automobila važi za svakog čoveka sa Kosova, kao da mi nismo građani Srbije. Kome to treba da platim povraćaj PDV-a za prodaju vozila starog 22 godine", rekao je Kojić.

Na osnovu Izmena uredbe o prometu motornih vozila sa Kosova i Metohije koje vrše pravna i fizička lica na teritoriji centralne Srbije, a koja je objavljena u Službenom glasniku broj 68/11 od 16. septembra 2011. godine, sva lica sa prebivalištem na Kosovu i Metohiji koja kupe automobil u centralnoj Srbiji oslobađaju se plaćanja PDV od 18 odsto od vrednosti automobila.

Taj iznos im se vraća prilikom prvog prelaska administrativnih prelaza prema Kosovu i Metohiji, uz izlazni papir o prelasku kontrolnog punkta.

Ista Izmena uredbe o prometu motornih vozila predviđa i da osobe sa prebivalištem na Kosovu i Metohiji prilikom prodaje vozila osobi sa prebivalištem u centralnoj Srbiji moraju da plate, odnosno da izvrše povraćaj PDV koga su bili oslobođeni, od 18 odsto.

U praksi, Izmene uredbe o prometu motornih vozila sa Kosovom i Metohijom znači da prilikom prodaje "golfa 2" iz 1986. godine vlasnik sa prebivalištem u centralnoj Srbiji plaća porez na promet apsolutnih prava oko 2.000 dinara, a vlasnik sa prebivalištem na teritoriji Kosova i Metohije plaća PDV od oko 20.000 dinara.

2024 © - Vesti online