Utorak 17.07.2012.
17:08
Beta

Požarom protiv istine: Porodice ubijenih Srba traže pravdu

 Porodice kidnapovanih i ubijenih ogorčene zbog požara
 

Predstavnica udruženja Gordana Đikanović izjavila je za agenciju Beta da su porodice ogorčene i da smatraju da je strašno da se po ko zna koji put "vrši zločin nad istim ljudima".

Izgoreli tragovi zločina Albanaca?

"Siti smo toga da se stalno traže razlozi da se umajni stradanje Srba na Kosovu i prikriju zločini", kazala je Đikanović i dodala da su porodice zato zatražile od Euleksa da što pre pronađe počinioce.

Prema njenim rečima, dodatno ogorčenje kod porodica izazvala je jutrošnja tvrdnja predsednika prištiske Komisije za nestale Prena Đetaja da je isključena mogućnost da je požar podmetnut.

"Porodice su nedavno obišle tu lokaciju kod Obilića gde je pretraga stigla do 25 metara dubine, a na kojoj se prema podacima dobijenim na osnovu satelitskog snimka nalaze posmrtni ostaci, i na osnovu onoga što su videle tvrde da na tom mestu požar nije mogao da izbije sam", kazala je Đikanović.

Porodice otetih i ubijenih zato, navela je ona, daju sebi za pravo da veruju da je neko, podmetnuvši požar, želeo da uništi dokaze o postojanju masovne grobnice srpskih civila na lokaciji Zilivode, kao što je to činjeno i ranije kada su u pitanju zločini nad Srbima.

"Uz sve to dobijali smo uverenja da je lokacija čuvana danonoćno, a ispostavilo se da od subote nikoga nije bilo, i da je tek u ponedeljak signalizirano da je požar izbio", dodala je ona.

Prema rečima Đikanovićeve, jedini optimizam porodicama, koje su se nadale da će nakon 14 godina sahraniti svoje nestale i ubijene, pruža informacija da je DNK analizu moguće uraditi i na ugarku.

Pretraga lokacije Žilivode trebalo je, nakon dve godine tokom kojih se kopalo do dubine od 25 metara, da bude gotova za 10 do 15 dana.

Predstavnik Euleksovog odeljenja za sudsku medicinu Alan Robinson ocenio je danas da je požar na lokalitetu Žilivode izazvao veliku štetu i unazadio istragu.

2019 © - Vesti online