Utorak 17.07.2012.
13:09
J. L. Petković - Vesti

Izgoreli tragovi zločina Albanaca?

 

- Vatra je buknula još u subotu, a na poziv Euleksa koji je bio nadležan za pretragu na toj lokaciji, niko nije hteo da se odazove, sve do juče. Sumnjam da je požar podmetnut - tvrdi za "Vesti" Milorad Trifunović, predsednik Udruženja porodica nestalih i kidnapovanih Srba sa KiM.


Sumnju da požar nije slučajan podstiče i činjenica da od oko 100 metara u prečniku rudnika, gori jedino mesto na kome rade forenzičari. Ukoliko su se i donje naslage zapalile, posledice bi mogle da budu nesagledive. Odsustvo gašenja požara je neodgovorno, kaže Veljko Odalović, predsednik Komisije za nestale Vlade Srbije.

Pretraga prekinuta


Portparol Euleksa Irina Gudeljević potvrdila je da je na lokaciji Žilivode pretraga terena prekinuta.

- Vatrogasci su na licu mesta i pokušavaju da kontrolišu vatru. Za sada, ne možemo pružiti više detalja - rekla je juče Gudeljevićeva.


Produžen ugovor


Milorad Trifunović kaže da na su lokaciji Žilivode radila tri Euleksova stručnjaka za sudsku medicinu, kojima je trebalo ugovor da istekne polovinom juna.


- Na naše insistiranje, dobijena je saglasnost da im se omogući da na toj lokaciji ostanu do okončanja istrage - dodaje Trifunović.

- Kako sam čuo na ukopinama 20 do 30 metara zapalio se ugalj i tri dana gori bez prestanka. Predstavnici Euleksa su mi rekli da su radili u subotu, i da veruju da je nakon toga izbio požar. Kažu i da su tokom vikenda zvali vatrogasne ekipe, ali se nijedna nije odazvala - kaže Trifunović koji je juče trebalo da obiđe tu lokaciju.


On podseća da su iskopavanja na lokaciji Žilivode počela polovinom maja, i to četvrti put za poslednjih šest godina.

- Kopanje su obavljale bezbedonosne snage Kosova sa svojim radnicima i mehanizacijom, a istražitelji Euleksa su ispitivali teren. Verujem da je požar namerno izazvan da se sakriju zločini, taman kada se došlo blizu mesta za koje se pretpostavlja da se nalaze tela. Saznanja o mogućoj grobnici došla su iz tri izvora, od ljudi koji su tu od dolaska Kfora, a koji sada rade za Euleks - kaže Trifunović.


Veljko Odalović kaže da će insistirati na istrazi.


- Strašno smo zabrinuti. Porodice nestalih su ozbiljno uznemirene, jer je ogroman napor doveden u pitanje. To što se odmah nije pristupilo gašenju požara veoma je loša poruka porodicama koje tragaju za svojim najmilijima, ali i svima koji su učestvovali u procesu traganja za nestalima. Ako su se zapalile i donje naslage uglja, onda su zaista posledice nesagledive. Naravno da se odmah javila sumnja da je požar izazvan da se prikriju tragovi zločina, iako ne bih želeo da pretpostavim da je sve to urađeno namerno. Zato i očekujem da se napravi detaljna istraga - kaže Odalović.


Sumnja se da se na lokaciji u mestu Žilivode, na jednom kopu uglja na dubini većoj od 25 metara, nalaze posmrtni ostaci 26 nestalih Srba, među kojima i tela devet rudara ugljenokopa Belaćevac, koji su kidnapovani 1998. godine. Na Kosovu i Metohiji još se traga za 1.796 osoba, među njima 537 Srba i drugih nealbanaca, a osim Žilivode očekuju se pretrage na još nekoliko lokacija u pokrajini. 

2024 © - Vesti online