Utorak 17.07.2012.
12:00
M. Roknić - Vesti - Foto:

Srce ostalo u zavičaju

OBRADOVALI SE GOSTIMA: Vorkapići i Rašići
 




Već nekoliko meseci, od kada pratimo tužne sudbine samohrane majke Dragice i njene ćerke Aleksandre Gušić, te petočlane porodice Vorkapić, čiji je sin i brat Marko teško bolestan, na njihove adrese i telefone javilo se mnogo dobrih ljudi, zemljaka iz dijaspore, koji su im uputili značajnu pomoć. Baš kada su klonuli duhom, kada nisu znali kako dalje, u pomoć su im priskočili ljudi velikog srca.


I Gušićeve i Vorkapići u svakoj prilici rado ističu ta dobročinstva koja su ih vratila u život, ali će prošlu nedelju posebno pamtiti.  U posetu su im došli zemljaci iz daleke Australije, porodica Rašić iz Džilonga: Ninko, Radojka, Andrea i Dejan. A jedini razlog da dođu na svoj Kordun, gde više nemaju svojih bližnjih, samo su pomenute porodice. Ganuti njihovim tužnim sudbinama, Ninko i Radojka organizovali su humanitarno veče u Džilongu, sa namerom da im ublaže životne nevolje.
 

I, pričaju oni, bila je to odlična akcija. U prostorijama kluba "Branko Radičević" te se večeri okupila mala srpska zajednica, ali velikog i plemenitog srca. Svi su hteli da pomognu Ani i Dejanu Vorkapiću iz Topuskog, roditeljima troje dece, i Dragici i Aleksandri Gušić iz Radmanovca kod Vojnića. Prikupili su 7.000 australijskih dolara, a Rašići su to, najvećim delom, po 3.000, podelili Vorkapićima i Gušićkama. Njihovoj neverici i sreći nije bilo kraja. Ne zna se kome je novac potrebniji.

PRIJATNO IZNENAĐENJE: Gušići i Rašići
 


Malom Marku lekari su u zagrebačkoj Dečjoj bolnici, posle mesec dana, skinuli gips i svaki dan bi trebalo da stigne poziv za njegovu jednomesečnu rehabilitaciju u Varaždinskim toplicama. Sa njim bi trebalo da idu otac ili majka, što iziskuje za njih nezamislive troškove. Tim pre što će posle Toplica, odmah nastaviti lečenje u Rijeci, a potom u Veloj Luci. Zato im je svaki dinar velik kao kuća. A 3.000 australijskih dolara je suma koju u svom kućnom budžetu nikada nisu ni imali. Rašići i zemljaci iz Džilonga su ih spasli. Reči zahvalnosti koje su im uputili i po ko zna koliko puta ponovili, činile su im se nedovoljne. Ali, oni koji su im pomoć uputili najbolje znaju koliko je to iskreno i da je njihova podrška stigla u pravi čas i u prave ruke.


Ninko Rašić kaže kako je njegova 10-godišnja ćerka Andrea najzaslužnija za humanitarno veče na kojem je prikupljena ta velika donacija. Videla je, kaže, Markovu sliku u "Vestima", gips na obe noge, rastužila se, pa se "okomila" na roditelje.

POZIV DONATORIMA  

 

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na e-mail adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta telefonom na br: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

- Tata, mama, moramo da pomognemo malom Marku! - insistirala je Andrea ne odvajajući se od Markove fotografije.


I roditelji su krenuli u akciju, priča o porodicama sa njihovog rodnog Korduna i njih je duboko potresla.


- Morali smo ćerki ispuniti želju, a njena želja postala je i naša - kaže Ninko.


Dragica Gušić i njena ćerka Aleksandra, srećom su zdrave, ali preslabe da se izbore sa šumom, samoćom i divljim životinjama u pustom Radmanovcu. Nemaština i samoća njihova su svakodnevica.


- Sve je do sada nekako išlo, ali sada smo došle do zida - kaže Dragica srećna što su zemljaci Rašići došli u goste. U zadnji čas, priznaće ona, jer 100 evra penzije dovoljno je samo za struju i vodu.


Kada joj je Ninko uručio 3.000 australijskih dolara, bila je potpuno zbunjena. Toliko novca rešiće za neko vreme njihove, do sada, nepremostive teškoće.


- Vi ste nam pomogli kao najbliži rod - rekla je zahvaljujući se Rašićima.


A Ninko je na rastanku, gledajući sina Dejana i Aleksandru, dobacio da mu se čini da bi najbolje bilo da se i orode. Aleksandra se zbunila, nema, veli, pasoš, na što je Dejan džentlmenski rekao da će on platiti troškove oko pasoša. Za početak su razmenili telefone. Možda u "Vestima" jedna od sledećih priča bude i o svadbi.
 

Mislili na sve


Rašići su se na Kordunu zadržali samo jedan dan, koliko su mogli da odvoje vremena za Vorkapiće i Gušićeve. Dok su boravili u Srbiji deo prikupljenih sredstava, 650 australijskih dolara, uručili su porodici malog Sergeja Milićevića, za čiju su tešku bolest saznali posredstvom "Vesti". Vredna donacija je, kao što smo pisali, uručena Ivi Jelenkoviću, dedi bolesnog dečaka, koji je baš tih dana očekivao da njegov unuk iz Turske, gde je na lečenju, dođe nakratko u Beograd. Preostali novac Rašići su namenili bratu i sestri, Goranu i Radi Dmitrović, izbeglicama sa Korduna, koji sa slepom bakom žive u Putincima, jer su ostali bez roditelja.

2024 © - Vesti online