Ponedeljak 16.07.2012.
12:12
Kurir

Država nas laže za broj nezaposlenih!

Prema nezvaničnim procenama, Srbija ima najmanje milion nezaposlenih, što je za oko 300.000 više od zvanične cifre od 700.000: Stopa nezaposlenosti je skoro 30 odsto, umesto zvaničnih 25,5
 

To potvrđuju i pravila Republičkog zavoda za statistiku (RZS) iz Ankete o radnoj snazi, koja među zaposlene ubraja i one koji su radili najmanje jedan sat u sedmici ili pomagali u vođenju poljoprivrednog gazdinstva.

- U anketi se ne uzima u obzir formalni status lica koje se anketira, nego se radni status tog lica određuje na osnovu stvarne aktivnosti, koju je ono obavljalo u posmatranoj sedmici - dodaje se u pravilima RZS.

U ovoj instituciji kažu za "Kurir" da primenjuju evropski standard, odnosno definiciju zaposlenih. Tako je moguće da je u anketi kao zaposlen evidentiran i neko ko je radio samo jedan sat ili nekoliko dana, a da pre ni posle toga nije radio ništa.

- To je standard. Mi ga ne tumačimo, već ga samo primenjujemo - dodaju u RZS.

Slavko Vlaisavljević, potpredsednik sindikata "Nezavisnost", potvrđuje da je broj nezaposlenih mnogo veći od zvaničnih brojki. On navodi da tačan broj niko ne zna, ali da je svakako veći za nekoliko stotina hiljada.

Dnevno 80 ljudi ostaje bez posla

- Dokaz je to što mnogi zaposleni sada trpe diskriminaciju, šikaniranje, kašnjenje zarada, jer znaju da postoji armija nezaposlenih očajnika, koji će ih odmah zameniti - navodi Vlaisavljević.

I Negoslav Jovanović, predsednik Industrijskog sindikata Srbije, tvrdi da zvanična statistika kao zaposlene vodi i nezaposlene, i da joj zato ne bi trebalo verovati.

Nezaposleni i oni koji rade bez plate

 

Negoslav Jovanović iz Industrijskog sindikata smatra da ima i onih koji se ne prijavljuju na biro, jer ne vide svrhu toga.

- Prijavili se ili ne prijavili, isto im je - dodaje on.

Njegov kolega Slavko Vlaisavljević iz sindikata „Nezavisnost“ kaže da bi u nezaposlene ubrojio i one koji rade a ne primaju platu:

- Kad je neko zaposlen, mora da zarađuje za život, a to mnogi koji rade ne mogu, pa kao da nemaju posao.

2024 © - Vesti online