Nedelja 15.07.2012.
19:02
Beta

"Teodor je najbolji matematičar svih vremena"

Ono što su u tenisu, u svetskim razmerama, zajedno Pit Sampras i Novak Đoković, to je u matematici Teodor fon Burg
 

Teodor fon Burg je svoje četvrto zlato na međunarodnim takmičenjima osvojio na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi koja se održava do 16. jula u Argentini.


"Mi smo i do sada imali značajan broj - više od 400 medalja sa raznih takmičenja, ali ovaj uspeh je nešto što je nestvarno", rekao je Ognjanović za Radio Beograd.


Direktor Matematičke gimnazije je istakao da je Teodor fon Burg sada proglašen za najuspešnijeg mladog matematičara sveta svih vremena.


"Ako to uporedimo s tenisom, Teodor nije samo trenutno najbolji, već od kad postoje matematička takmičenja, kao neka kombinacija (Pita) Samprasa i (Novaka) Đokovića, to bi otpirlike u tenisu značilo ono što je u matematici Teodor fon Burg", rekao je Ognjanović.


On je kazao da su đaci iz Srbije, odnosno Matematičke gimnazije, izuzetno uspešni na naučnim olimpijadama, ali da je uspeh Teodora fon Burga nešto što je van svih klasa i da ga je teško sa bilo čim porediti.


"On je šest godina bio u Matematičkoj gimnaziji i njegov put dalje vodi u svet, a odlučio se za Univerzitet u Oksfordu", rekao je Ognjanović i kazao da se nada da "veze koje Teodor ima sa Srbijom neće biti pokidane".


Teodor fon Burg je još kao mali osvojio jednu bronzu i jedno srebro i sa ukupno šest odličja obezbedio status najboljeg matematičara svih vremena.

2020 © - Vesti online