Ponedeljak 26.10.2009.
18:59
Tanjug

Knežević: Nisam kriv

Goran Knežević

“Nisam kriv, sporovodio sam državnu politiku na lokalnom nivou na najbolji mogući način. Nisam oštetio javne finansije, naprotiv uvećao sam ih i nisam stekao nikakvu imovinsku korist”, rekao je Knežević iznoseći odbranu pred većem Specijalnog suda.

On je naveo da je preko noći od jednog od najuspešnijih srpskih gradonačelnika, postao akter “izmišljene afere koja je tendenciozno nazvana građevinska mafija”.

Knežević i njegovi saradnici uhapšeni su oktobra prošle godine, a optužnica Specijalnog tužilaštva za organizovani kriminal, podignuta aprila ove godine, tereti ih da su kao pripadnici organizovane kriminalne grupe kroz više malverzacija sa građevinskim zemljištem u Zrenjaninu od 2006. do 2008. godine protivpravno prisvojili najmanje 150 miliona dinara.

“Čitava afera je pokušaj moje političke, stručne i lične diskreditacije, svega onoga što je predstavljalo dobar recept za uspeh u Srbiji, kao i pokušaj diskreditacije Zrenjanina koji je bio na putu pune ekonomske, kulturne, sportske ekspanzije”, rekao je Knežević.


Prema njegovim rečima, jedan od razloga za to je njegovo neslaganje sa predsednikom Izvršnog veća Vojvodine Bojanom Pajtićem po pitanjima pravaca razvoja i položaja pokrajine - “moj koncept je bio decentralizacija i jačanje lokalnih samouprava, nasuprot Pajtićevom konceptu kome je jedino bitan transfer vlasti iz Beograda u Novi Sad”.


Drugi razlog, kako je naveo Knežević, bio je njegov otpor zapošljavanju u lokalnoj samoupravi supruga i priljateljica policijskih inspektora.


“Suđenje smatram paravanom za moje uklanjanje sa političke scene Srbije i Zrenjanina. Iako su pravo i pravda na mojoj strani, politika nije. Ne mislim ni na jednu određenu stranku ili političara, već na vladajuću kolektivnu svest i shvatanje društvenih vrednosti”, kazao je Knežević.

Kneževiću, koji je označen kao organizator kriminalne grupe i ostalim optuženima na teret se stavlja zločinačko udruživanje, zloupotreba službenog položaja, primanje i davanje mita.

2024 © - Vesti online