Utorak 17.07.2012.
08:00
Vestionline

Limeta - limunova slađa i zdravija rođaka

Grickanje limete je slađe i lakše od limuna. A i vrlo zdrava

Ovaj citrusni dragulj sadrži kalcijum i folnu kiselinu, dve hranljive materije izuzetno važne za dame u post-menopauzi, ali i žene koje su još u plodnom periodu. Jedna sveža limeta sadrži 22 mg kalcijuma i više od pet mikrograma folne kiseline.

Korica ove zelene voćke sadrži sastojak koji koči proizvodnju melanina. Ovaj pigment, koji daje boju koži, može se s godinama i izlaganjem UV zracima nagomilati i deponovati kao tamna mesta na koži. Kako biste izbegli hiperpigmentaciju, na kožu nanesite masku s komadićima kore limete.

Lekovita jedinjenja u limeti sprečavaju rak debelog creva, želuca i krvi. Iako tačan mehanizam nije poznat, naučnici su primetili da antioksidansi iz limete uništavaju ćelije karcinoma.

Limunada od limete se zadržava duže u krvotoku jer sadrži više slobodnih radikala od zelenog čaja ili tamne čokolade. Sok od limete sprečava nastanak kamena u bubregu. Bez obzira da li ćete koristiti svežu ili limetu iz koncentrata, sok pripremljen od ove voćke sadrži više limunske kiseline od narandže ili grejpa.

Istraživanja su pokazala da flavonoid hesperidin otkriven u limeti može da snizi holesterol i trigliceride kod osoba koje konzumiraju namirnice koje inače značajno utiču na povećan nivo holesterola.

2024 © - Vesti online