Subota 14.07.2012.
16:23
Beta

Ban Ki Mun dolazi u Visoke Dečane

Ban Ki Mun kreće na balkansku turneju

Ban će 23. jula u Beogradu razgovarati sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, mandatarom nove Vlade i ministrom unutrašnjih poslova Ivicom Dačićem, kao i sa Vukom Jeremićem, odlazećim šefom diplomatije i, od jeseni, predsedavajućim Generalne skupštine UN.

Pre dolaska na Balkan, Ban Ki Mun će posetiti Kinu gde će učestvovati na sastanku Foruma za saradnju Kine i Afrike i razgovarati sa vođstvom te zemlje. Posle poseta Sloveniji, Hrvatskoj i Crnoj Gori, gde će razgovarati sa najvišim zvaničnicima, Ban će doći u Srbiju. Potom će na Kosmetu posetiti sedište UMNIK i razgovarati sa kosovskim vlastima, i sa predstavnicima regionalnih i međunarodnih organizacija.

Prema saopštenju, Ban planira da poseti i Visoke Dečane, manistir koji je pod zaštitom Uneska, kao i grad Prizren.

Ban će turneju nastaviti u Makedoniji, gde će razgovarati sa državnim vrhom i govoriti u Sobranju, a Bosna i Hercegovina je predviđena za kraj turneje. On će u Sarajevu razgovarati sa predsednikom Saveta ministara BiH Vjekoslavom Bevandom i ministrom spoljnih poslova Zlatkom Lagumdžijom. Takođe, Ban će imati sastanke sa liderima političkih partija i predstavnicima međunarodne zajednice.

Prema saopštenju Ujedinjenih nacija, cilj posete Balkanu, koja će trajati do 26. jula je "učvršćivanje partnerskih odnosa zemalja regiona i Ujedinjenih Nacija".

2024 © - Vesti online