Subota 14.07.2012.
13:01

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/print.phtml on line 37

Vaša svetosti, zar mi teroristi?

IZNENAĐEN I UVREĐEN: Miodrag Linta
 


Irinejeva ocena data u sklopu intervjua agenciji Tanjug izazvala je nevericu među izbeglicama i prognanicima koji smatraju da im je naneta neprocenjiva šteta.

Predsednik Koalicije udruženja izbeglica u Srbiji Miodrag Linta potpuno je šokiran izjavom najvišeg srpskog crkvenog poglavara.

- Izbeglice nisu smetnja dolasku pape. Naprotiv, možda bi njegov dolazak pomogao da se ubrza rešavanje brojnih problema poput povratka imovine - objašnjava Linta.

Mišljenjem patrijarha Irineja zgranut je i direktor Dokumentaciono-informacionog centra Veritas Savo Štrbac. On kaže da do sada nije zabeleženo da su prekodrinski i prekounski Srbi pokušali, a kamoli izvršili atentat na nekog rimskog papu.

- Iako je Katolička crkva prva priznala samostalnu Republiku Hrvatsku, nikada nismo razgovarali, a kamoli pomislili o izvršenju atentata na papu. U toku poslednjeg rata na području današnje Hrvatske nije zabeležen ni jedan slučaj da je katolički pop ubijen od strane Srba - podseća Štrbac. Iz Veritasa savetuju Irineju da bude obazriviji u javnim nastupima.

"Mi krajiški Srbi, okupljeni oko Veritasa, očekujemo da Njegova svetost patrijarh srpski Irinej, s obzirom da je i ranije davao slične izjave, ubuduće sa više obazrivosti, bar u javnim nastupima, govori o izbeglicama ili da bude konkretniji pri iznošenju ovako teških optužbi, sa nesagledivim posledicama", navodi se u saopštenju Veritasa.

Patrijarhova izjava iznenadila je i republičkog komesara za izbeglice Vladimira Cucića.

- Ne znam kada smo mi to imali probleme sa izbeglicama? Ovo je jedna ishitrena izjava patrijarha Irineja, potpuno bespredmetna. Izbeglice su možda jedini društveni sloj koji u Srbiji nije nikada pravio probleme. Neće ni u budućnosti. Smatram da bi vrh SPC trebalo da o ovako osetljivim stvarima vodi više računa - rekao je za "Vesti" Cucić. 

Preko tuđih leđa


Izbegli Srbi ne isključuju mogućnost da patrijarh Irinej tvrdnju o eventualnoj opasnosti po bezbednost pape u Srbiji "od strane izbeglica" temelji na unutarcrkvenim različitim mišljenjima i stavovima o saradnji SPC sa katoličkom crkvom.


- Ali to je onda unutrašnja stvar Crkve, a ne cele izbegličke populacije - navodi se u saopštenju Veritasa. 

2024 © - Vesti online