Subota 14.07.2012.
02:36
M.T.

Srbin jači od ukletog vrha


 

Francuska Žandarmerija saopštila je da je četvoro planinara koje su tretirali kao nestale pronađeno i da su živi. Dvoje ih je prekinulo ekspediciju pre lavine, dok je drugo dvoje promenilo rutu.
 

Među poginulima do sada su identifikovana po dva Švajcarca, Nemca i Španca. Poslednji su pronađeni trojica Britanaca iz tog alpinističkog tima. Devetoro lakše povređenih u lavini je hospitalizovano, a dve osobe su prošle nepovređene. Ta lavina odnela je najviše žrtava u poslednjih nekoliko godina u tom delu Alpa.

I tu strahovitu lavinu koja se stuštila na 28 alpinista sa Prokletog vrha preživeo je Miloš Janković. Vest da je preživeo i da je povređen brzo je prostrujala kroz Niš. U porodici Janković sa zebnjom su čekali informacije o težini povreda Miloša, a posle toga pokušali su da stupe s njim u kontakt. Nataša Ilić - Janković, Miloševa supruga, posle toga nije krila ogorčenje.

Srpski alpinista Miloš Janković
 


- Miloš je u bolnici u Šamoniju, povređen je i povrede su takve da je za transport u Srbiju neophodno da se obezbedi specijalno ambulantno vozilo. Potvrđeno nam je da nije životno ugrožen, ali priroda povreda ne dozvoljava prevoz do Niša avionom. A za to specijalno vozilo, kao i za deo troškova zbrinjavanja u Šamoniju potrebno je da najhitnije obezbedimo 3.000 evra. Ja taj novac nemam i pokušavam da pronađem nekoga ko će da nam pomogne. Ali, svuda nailazim na zatvorena vrata i zaista ne znam šta da radim. Svi tvrde kako to nije njihov delokrug rada, prebacuju odgovornost na druge i tako u krug - priča Nataša.


Supruga povređenog alpiniste pokušala je da stupi u kontakt sa diplomatskim predstavništvima Srbije u Francuskoj, ali je sve bilo bezuspešno. Uzalud je, kaže Nataša, zvala i ministarstva u srpskoj vladi. U isto vreme u Železničaru, klubu čiji je član Miloš Janković, niko nije želeo da komentariše situaciju, a u Planinarskom savezu istočne Srbije kažu da će sve da učine da pomognu porodici u nastojanjima da obezbede novac za njegov povratak u otadžbinu. Zanimljivo je da je u Železničaru malo ko zna da su njihovi članovi Miloš i Mirjana otišli da osvoje Mon Blan.

POginuli Švajcarci, Nemci, Španci i Britanci
 


- Stupili smo u kontakt sa novim rukovodstvom grada Niša izabranog četvrtak. Rečeno nam je da će da vide šta mogu da urade, ali oni su tek dva dana na vlasti i neizvesno je da li uopšte nešto mogu. Ipak, nadamo se da ćemo uspeti da pronađemo bar deo novca potrebnog Milošu - rekao je Zdravko Dokman, sekretar Planinarskog saveza istočne Srbije.
 

Predstoji dugo lečenje u otadžbini


Nataša kaže za "Vesti" da joj se ne javlja niko iz državnih asocijacija planinara i alpinista.


- Što više vreme protiče, sve sam više u nekom mračnom tunelu. A znam da Miloš čeka da mi ovde, u Nišu i Srbiji, organizujemo njegov transport kući.


Nataša ne zna kakve je tačno povrede njen suprug zadobio u lavini, već samo da nije životno ugrožen. Ali joj je rečeno da će da bude neophodan nastavak lečenja i da će oporavak dugo da traje.


- Pretpostavljam da je reč o prelomima, ali zaista ne znam kakvim - rekla je supruga povređenog alpiniste.


Stručnjak za planine i matematiku


Miloš Janković, kažu u Planinarskom savezu istočne Srbije, poznat je i priznat alpinista, ima veliko iskustvo i jedan je od najboljih tehničara u osvajanju vrhova. Inače je matematičar po struci, kao i njegov i otac koji je profesor na Prirodno-matematičkom fakultetu Niškog univerziteta.

2024 © - Vesti online