Subota 14.07.2012.
00:55
Večernje novosti

Rabini u Nemačkoj: Najgore posle Holokausta!

Nastavljaju se protesti evropskih rabina zbog zabrane obrezivanja u Nemačkoj, nazvavši to "najgorim napadom na život Jevreja posle Holokausta
 

- Zabrana obrezivanja postavlja pitanje opstanka jevrejske zajednice u Nemačkoj - izjavio je u četvrtak predsednik Evropske konferencije rabina Pinhas Goldšmit. - Ako takva presuda ostane, ne vidim budućnost za Jevreje u Nemačkoj.

Rabin veruje da će nemačka vlada nekako "zaobići" odluku suda u Kelnu, tako što će pravnim aktom obezbediti da obrezivanje, koje sprovode i Jevreji i muslimani, ostane legalna praksa.

On je dodao da je zabrana ritualnog klanja životinja prema jevrejskoj tradiciji, koju su svojevremeno uveli nacisti, takođe bila znak mnogim Jevejima da je vreme za napuštanje Nemačke. Zbog značaja obrezivanja, dodaje rabin, odluka da se ono zabrani bila bi još snažnija poruka od te iz Hitlerovog vremena...

Kelnski sud je 26. juna presudio da bi lekari koji obrezuju dečake iz verskih razloga mogli da budu optuženi za povređivanje, čak i u slučaju da su roditelji dali pristanak. Presudu su kritikovale verske zajednice, kao i izraelski parlament.

Rabin Goldšmit je izneo još jedan, kako je rekao, "alarmantan podatak": većina Nemaca podržava stav suda u Kelnu.

2024 © - Vesti online