Petak 13.07.2012.
21:49
Beta

Tadić došao na prijem u francusku ambasadu nakon što je Nikolić otišao

Prijem je povodom nacionalnog praznika slobode, jednakosti i bratstva, a što su kako kaže ambasador suštinske vrednosti koje su zajedničke za francuski i srpski narod.

Obraćajući se Nikoliću ambasador mu je poželeo puno uspeha i dodao : “Znam kolika je Vaša želja da bratske veze koje spajaju naša dva naroda učinite još snažnijim”.

Francuska obeležava 14. jul kao svoj nacionalni praznik, što je dan kada je napadnuta Bastilja, čime su postavljeni temelji nove francuske republike.

- Znam takođe da ćete se zalagati i raditi kako bi se Srbija pridružila porodici kojoj prirodno pripada, a to je Evropska Unija. To su ciljevi za koje se i Francuska u potpunosti zalaže. Da bi se ovi ciljevi ispunili, možete da računate na našu podršku Vašem delovanju kao i delovanju Vlade koja će uskoro da bude formirana - kaže Denio.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić je došao na prijem oko pola sedam, 15 minuta pre predviđenog vremena, a među prvim funkcionerima s kojima se rukovao bila je bivša ministarska finansija Dijana Dragutinović.

Ubrzo pošto je Nikolić otišao sa prijema, na svečanost je došao bivši predsednik Srbije Boris Tadić.

Na prijem koji je počeo oko 18.00 sati prvi je stigao Oliver Antić, savetnik Tomislava Nikolića. U prvih deset minuta stiglo je najviše funkcionera Srpske napredne stranke, a praktično zajedno u baštu Ambasade Francuske, gde se održava prijem, pristigli su patrijarh Irinej i potpredsednica SNS Jorgovanska Tabaković.

Ubrzo potom došao je i lider Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković. Među gostima su i zamenik republičkog tužioca Bruno Vekarić, bivši ministar, profesor Fakultet za ekonomiju, finansije i administraciju i predsednik Upravnog odbora "Sosijet ženeral" banke Goran Pitić, kao i ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država Meri Vorlik. Tu je i lider Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica.

Najduže u razgovoru proveli su lider SPO Vuk Drašković i prvi čovek DSS-a Vojislav Koštunica, ali i Dijana Dragutinović i Jorgovaka Tabaković.


Nakon petnaestak minuta provedenih u razgovoru sa domaćinom, ambasadorom Francuske, predsednik Nikolić se uputio ka patrijarhu Irineju. U istom krugu ljudi je i Vuk Jeremić, ministar spoljnih poslova.


Predsednik Srbije se posebno srdačno pozdravio sa beogradskim nadbiskupom Stanislavom Hočevarom.

Francuski ambasador je novinarima rekao da se raduje što je Srbija i zvanično kandidat za članstvo u Evropskoj uniji i da je Francuska podržava na tom putu.

- U tom smislu treba gledati i na datum pregovora koji je dobila Crna Gora, jer je to znak da se proširenje nastavlja - rekao je on.

Govoreći o periodu od prošle proslave francuskog Nacionalnog dana, Denio je ocenio da su odnosi Srbije i Francuske u usponu i najavio nove investicije francuskih preduzetnika.

2024 © - Vesti online