Petak 13.07.2012.
18:36
Blic, Agencije

Srpski planinar pukom srećom preživeo lavinu u Šamoniju

Miloš Janković - nastavnik matematike iz Niša i vrsni planinar
 

Jankovića je danas u bolnici u Šamoniju posetio šef Konzulata Srbije u Strazburu. Janković (32) je u dobrom stanju i očekuje se da sutra napusti bolnicu.

Dijagnoza je da ima nagnječenje rebara i sabijanje dva kičmena pršljena (L1 i L3), ali je pokretan.

Ukleti vrh

 

Alpinisti su u trenutku kada se na njih obrušila lavina prelazili preko alpskog vrha Mon Modi (Mont Maudit), što u prevodu sa francuskog znači "ukleti vrh".

Ovo je najteža alpinistička nesreća u Francuskoj u poslednjih 10 godina.

Konzul je pronašao njegov zagubljeni pasoš, tako da državljanin Srbije može nesmetano da napusti Francusku. Kako je konzul saznao, u akciju povratka u zemlju nameravaju da se uključe Ministarstvo omladine i sporta i Alpinistički savez Srbije, koji će snositi deo troškova povratka.

U Planinarskom savezu Niša ne znaju pod kakvim okolnostima se desila nesreća i kada bi Janković mogao da se vrati.


Reč je o iskusnom i izuzetno spremnom planinaru i sportisti, koji ima iskustva u ovakim planinarskim akcijama i poznat je po dobroj tehnici, rekli su u savezu. Janković je inače profesor matematike u jednoj osnovnoj školi u Nišu.

Dežurni doktor bolnice u kojoj je smešteno devetoro povređenih alpinista rekao je za list "Blic" da će Miloš u bolnici biti još dan ili dva.

- On je lakše povređen, njegovo stanje je stabilno i život mu nije ugrožen. Radi se o muškarcu starom 32 godine kojeg su spasilačke službe brzo našle, pa je, srećom, samo kratko vreme bio zatrpan snegom. On može da priča i biće u bolnici još dan ili dva - izjavio je ovaj lekar .

Predsednik Planinarskog saveza Srbije Boris Mićić rekao je za “Blic” da Savezu nijedno od planinarskih društva nije prijavilo organizovani odlazak na ekspediciju u Šamoni.

- Planinarska društva i nisu u obavezi da nam prijave odlazak, ali smo mi, pošto smo čuli za tragediju, s njima kontaktirali i zasad nemamo potvrdu da je povređen neki naš alpinista. Moguće je da je neko od planinara iz Srbije samostalno otišao u Šamoni a da nije obavestio planinarsko društvo, ili je možda to naš državljanin koji živi u Nemačkoj ili Švajcarskoj - kaže Mićić.


U snežnoj lavini u francuskom skijališkom centru Šamoniju juče je poginulo devet planinara, 12 je nestalo, dok je devet povređeno, među kojima je i jedan srpski državljanin - Nišlija Miloš Janković.

Četvoro planinara, za koje se verovalo da su nestali u snežnoj lavini u francuskom alpskom skijalištu Šamoni, živi su, budući da se ispostavilo da su dvoje od njih odustali od uspona, a drugo dvoje izabrali drugu rutu, saopštila je francuska policija.


- Broj smrtnih slučajeva ostaje devet. Više nema nikog na spisku nestalih - izjavio je policijski poručnik Emanuel Vega za agenciju Frans pres.


U lavini je poginulo devet planinara - troje Britanaca, troje Nemaca, dvoje Španaca i jedan švajcarski državljanin, dok je devet povređeno, među kojima i državljanin Srbije - Nišlija Miloš Janković (32).

2024 © - Vesti online