Petak 13.07.2012.
14:58
Politika

Šoškić: Naši "privrednici" ni fen ne umeju da proizvedu!

Dejan Šoškić: Moramo da iskorenimo korupciju da bi privreda počela da raste
 


Da bi se omogućilo ozdravljenje privrede, dugoročan rast zaposlenosti i blagostanje stanovništva, korupcija se mora iskoreniti, ukazao je guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić.

"Nezaposlenost, niska ekonomska aktivnost, visoke cene, nepoverenje stranih investitora i rast javnog duga, žive i rastu u velikoj meri na zajedničkoj hrani - korupciji. Uz neminovno moralno i etičko pitanje koje se s pravom postavlja, korupcija je par ekselans i ekonomsko pitanje", naveo je guverner Šoškić u autorskom tesktu za "Politiku".

"Korupcija na različitim segmentima tržišta: rada, robe i usluga, ili novca i kapitala pretvara solidne građane i privrednike koji poštuju zakone u 'ovce' koje gube u nefer utakmici sa 'dobro povezanim' i nesolidnim. Dok god ovi drugi prolaze nekažnjeno, korupcija provocira novu korupciju i zloupotrebe", naveo je guverner.

Privrednici stasali na korupciji, prema njegovim rečima, nisu u stanju da kupe posrnuli gigant iz metalskog kompleksa, tekstilne industrije ili elektroindustrije i udahne mu novi život kroz racionalno poslovanje nove investicije, inovativnost i nastup na svetskom tržištu.

"Oni nisu u stanju samostalno da proizvode sofisticiran, nov, konkurentan proizvod i da ga izvoze na svetsko tržište uz profit. Ni nov televizor, ni traktor, ni mašinu za veš, ni fen za kosu... Ništa! Često je njihov najveći privredni domet da u inostranstvu kupe za jedan, a domaćem potrošaču prodaju za dva ili tri", piše Šoškić.

Šoškić je istakao da korupcija u javnim preduzećima vrlo često vodi u njihovo poslovanje sa gubicima zbog kojih ne plaćaju dividende državi - svom vlasniku.

"Istovremeno, njihove gubitke preuzima država direktno ili kroz državne garancije. Cenu i u jednom i u drugom slučaju plaćaju poreski obveznici - građani", naveo je guverner NBS.

2024 © - Vesti online