Petak 13.07.2012.
13:03
N. S. Preradović - Vesti

Dačić najavio rat bankarima

Ivica Dačić: Nije narod glasao za to da banke i bogati budu još bogatiji
 

- Neko treba da snosi odgovornost za loše stanje u finansijama i ekonomiji. Finansijski sektor ima za cilj da što više opljačka ovaj narod, i to tako više neće moći. Pogledajte gde idu profiti banaka, da li ostaju u Srbiji ili idu u inostranstvo. Zar smo dotle došli da naš siromašni narod finansira strane banke? Nije narod glasao za to da banke i bogati budu još bogatiji. Narod više nema gde. Ne verujem finansijskom sektoru, oni ne učestvuju u izborima, ali uvek vode glavnu reč. E pa, to više neće moći. Finansijski sektor, tajkuni pežorativno, ne upravljaju ovom zemljom - kategoričan je Dačić.


Saša Đogović, saradnik Instituta za tržišna istraživanja, kaže da je loša ekonomska situacija u Srbiji rezultat loše politike odlazeće vlade.


- Možda je u tom smislu Dačić sve ovo rekao. Činjenica je da je privreda u lošem stanju, a da banke samo koriste situaciju. Moguće da mandatar ovom izjavom želi da naznači da će krenuti u reformu - kaže Đogović.
 

Kovačević: Opasna izjava

Milan Kovačević, konsultant za strana ulaganja kaže da je Dačićeva izjava opasna.
Na pitanje da li Srbiji preti mađarski sindrom, Kovačević je odgovorio:
- Ne preti nam mađarski sindrom, gde su oporezovane banke, nego nama preti grčki sindrom. U Srbiji ima mesta da se malo više oporezuju banke i da se ukine njihov monopol. Naša vlast je mazila banke, ali ova izjava Dačića je opasna. Banke ne mogu da služe realnom sektoru, drugim rečima prizivamo propast bankarskog sistema - kaže dr Kovačević.

Za dr Ljubomira Madžara, međutim, Dačićeva izjava je "apsolutno naopaka".


- Banke su tržišni subjekti, njihovo je da gledaju kako da što više zarade. Naša privreda je i pre privatizacije bankarskog sektora bila nelikvidna - podseća Madžar.


Nebojša Atanacković, predsednik Unije poslodavaca Srbije oprezniji je u komentaru Dačićeve izjave.


- Moguće je da je on u neku ruku u pravu, ali cilj banaka je da prave profit. Pre bi trebalo prozvati one koji su bankama omogućili veliki profit - smatra Atanacković.


Milan Knežević, potpredsednik Asocijacije malih i srednjih preduzeća, kaže da srpska privreda u ovom trenutku duguje 23 milijarde evra bankama i da nije u mogućnosti da otplaćuje taj dug.


- Samo na ime kamata preduzeća moraju godišnje da plate tri milijarde evra. U našoj zemlji banke imaju najveće marže i profite, diktiraju kurs i samo one zarađuju. Potreban je zaokret nove vlade prema bankama, ali mislim da je kasno za to. Banke posluju sa državom i potpuno su potisnule privredu iz kreditnih odnosa - kaže Knežević.


I pored nekoliko pokušaja, "Vesti" juče nisu uspele da od bankara dobiju komentar Dačićeve izjave.

2024 © - Vesti online