Petak 13.07.2012.
12:01
J. L. Petković - Vesti

Srbi na Kosovu saterani u katakombe

Dragan Ničić Cinoberski, književnik iz Čaglavice
 

Šta je istina o Srbima na Kosovu?
- Istina je sadržana u pesmi "Sloboda". Ti stranci, ljubitelji humanizma došli su da jednom narodu donesu slobodu, a drugom su je uzeli. To im se nije učinilo dovoljno, i kao da su se sa onima kojima su dali slobodu dogovorili da nam oduzmu i dostojanstvo. Tako 13 godina nema slobode za Srbe. Niko vam ne garantuje bezbednost ni u jednom gradu na teritoriji na kojoj je vojno intervenisano iz humanitarnih razloga. U gradovima koje je taj narod stvarao 1.000 godina, Srbi su sada Jevreji bez trake. Njihova traka je njihov jezik.
 

Život u rezervatu

- Kada se sve sabere i oduzme - ovo nije život. To je pretvaranje života u indijanski rezervat - mi vama donesemo socijalu, kao što su Amerikanci Indijancima donosili sanduke hrane i viskija, i onda vidimo u šta se pretvorilo stanovništvo u rezervatu. Samo je pitanje vremena koliko će ovaj narod moći da izdrži pod ovim nenormalnim okolnostima pre nego što počne da propada: socijalno, psihički i fizički.

Mogu li političari naći rešenje?
- Kosovo je u okolnostima virtuelne stvarnosti i za one koji ga oslobađaju, prodaju ili brane. Osim glasača, za političare ovde ništa ne postoji. Kada je ministar kulture Dragan Kojadinović zna se da će Vuk Drašković dobiti nagradu - Zlatni krst kneza Lazara, jer Ministarstvo kulture odobrava sredstva i može da urgira da njihov šef dobije tih 80 grama zlata. To ne može ni u Vojvodini niti u Beogradu, ali može ovde, jer ovde sve zavisi od države Srbije. Ovde im je novi Meksiko gde mogu da ostvare snove i ambicije. Dakle, ovi političari srpskom narodu na Kosovu svakako nisu potrebni, ali je narod potreban njima. I neće ga se lako odreći, a i ništa ih ne košta da u svaki govor umetnu "i našoj mučeničkoj braći na Kosovu i Metohiji".

Šta se prećutkuje?
- Na neki način suština je sadržana u onom što je nedavno Ivica Dačić rekao - svi mi pričamo o Kosovu, a kada se isključe kamere kažemo: "Ma, nema ništa od toga." Na neki način Srbi shvataju i osećaju da bez Kosova ne mogu da zadrže odrednicu da su Srbi. Ali, opet tu su neki poput Vuka Draškovića koji slave Vidovdan, a zalažu se za izdaju Kosova. To moj mozak ne može da shvati.

Kakva je budućnost Srba na Kosovu?
- Katakombe. Od nas se traži da se odreknemo nacionalnog identiteta, a mi ga do kraja nismo ni završili. Naš najveći problem je što nemamo 100 godina života u slobodi - oslobođeni smo na Kosovu 1912. godine, a 2012. dočekujemo u ropstvu. Srbija nije uspela da definiše svoje granice i da u njima opstane 100 godina, i zato imaju problem i država i narod. Osim toga, srpski narod na Kosovu nikada nije postao deo srpskog naroda u centralnoj Srbiji.
 

Izostala i "Sloboda"

Kako je sa Vidovdanskog pesničkog bdenja izostala "Sloboda"?
- Godine 2000. organizovali smo sve sa 70.000 dinara. Sada smo došli do toga da dva srpska ministarstva daju oko dva miliona dinara, i još se u vidovdanske svečanosti uključi i kosovska opština Gračanica. I onda vam koncert Biljane Krstić i izbor najlepše kosovke devojke budu posećeniji od pesničkog bdenja. A ključna manifestacija na kojoj su veličine poput Desanke Maksimović dobijali nagrade, izgubi svoj smisao. Tako je izostala i "Sloboda".

2024 © - Vesti online