Četvrtak 12.07.2012.
19:14
Srna

"Papa nije bezbedan u Srbiji punoj izbeglica"

U Srbiji još sveža sećanja na Drugi svetski rat, a posebno na ratove u exYu

"Srbija je uvek mogla da pozove papu u posetu, ali ne verujem da bi on prihvatio da se odazove pozivu bez saglasnosti Crkve. I to je normalno", rekao je poglavar Srpske pravoslavne crkve.

On je ocenio da bi "dijalog sa ličnošću kakav je rimski episkop bio veoma koristan, jer on je i državnik".

Papa je, prema patrijarhovim rečima, i ranije izražavao želju da poseti Srbiju, pa i države prethodne Jugoslavije, a opravdanja za njegov nedolazak bila su i dalje sveža sećanja na posledice Drugog svetskog rata, a posebno poslednjih ratova i tragedija.

Tu su, kako je rekao, i razlozi papine bezbednosti u Srbiji koju "niko ne bi mogao da mu garantuje s obzirom na to da ovde živi puno izbeglica".

Patrijarh Irinej rekao je da bi bila tragedija za zemlju i Crkvu ako bi se nešto desilo poglavaru Rimokatoličke crkve i naglasio da je zbog toga stav Crkve da još nije sazrelo vreme za jednu takvu posetu.

Govoreći o obeležavanju 17 vekova Milanskog edikta 2013. godine, patrijarh Irinej je ocenio da bi dolazak pape u Niš "bio veoma koristan za Srbiju, srpski narod i srpske države", napominjući da bi taj susret bio prvi posle 11. veka kada se dogodio tragični raskol Istočne i Zapadne crkve i možda prilika da za povratak pitanju hrišćanstva i "jedinstvu kojem se mi svakodnevno molimo".

"To bi bila nova stranica istorije odnosa Pravoslavne i Katoličke crkve", rekao je patrijarh Irinej.

Međutim, naveo je on, postoje neka mišljenja, među kojima je i mišljenje ruskog patrijarha Kirila, do čega je SPC veoma stalo, koji kaže da ne bi mogao da dođe u Niš ako bi tu došao i papa, zbog čega je crkva "donela oduku da pozove poglavare svih pravoslavnih crkava, a drugim crkvama će uputiti poziv za prisustvo sa delegacijama na najvišem nivou".

On je naveo da poziv neće biti upućen na ime aktuelnog pape, već crkvi, ali sa pozivom da u Nišu prisustvuje delegacija na najvišem nivou.

Kada je reč o problemima sa kanonski nepriznatom Crnogorskom pravoslavnom crkvom, patrijarh Irinej je naglasio da Mitropolija crnogorsko-primorska od svog postojanja pripada Pećkoj patrijaršiji i "kao takva je starija i od Crne Gore".

"SPC pokriva sve svoje vernike koji se nalaze u državama nekadašnje Jugoslavije, sve vernike koji žive u Evropi, Americi, Australiji, a sada osnivamo i eparhiju u Južnoj Americi i po tome Crna Gora neće biti izuzetak", rekao je patrijarh Irinej, ističući da očekuje da će "sa malo zdrave pameti" to pitanje biti rešeno onako kako treba da bude.

2024 © - Vesti online