Četvrtak 12.07.2012.
15:10
Beta

Meksički list ukinuo crnu hroniku

"Manjana" neće izveštavati o ovakvim događajima: Neće na crtu narko kartelima
 

List "Manjana", koji izlazi u Nuevo Laredu, na severnoj meksičkoj granici, objavio je da će prestati da piše o sukobima između narkokartela posle drugog napada na njegove kancelarije u poslednja dva meseca.


Ostale novine na severu Meksika su tiho usvojile istu taktiku nepisanja o nasilju u vezi sa narkokartelima kako bi zaštitili svoje novinare od pretnji, otmica i ubistava koje izvršavaju bande jer ne žele da se piše o njihovim aktivnostima ili su ljute zbog izveštavanja o njihovim suparnicima.

"Manjanina" objava je neobična zato što je javna. List nije naveo ko stoji iza napada koji se dogodio ranije istog dana niti šta bi mogao biti motiv. "Mi tražimo razumevanje javnosti i koliko god bude potrebno uzdržavaćemo se od objavljivanja bilo kakvih informacija o sukobima u našem gradu i drugim regiona u zemlji", navedeno je u uvodniku lista.

Nuveo Laredo, kao i najveći deo države Tamaulipas, poprište je krvavih obračuna između narkokartela Setas i Zalivskog kartela koji podržavaju saveznici iz kartela Sinaloa.

"Uredništvo lista i administrativni odbor bili su primorani da donesu ovu žalosnu odluku zbog okolnosti koje su svima poznate i zbog nepostojanja odgovarajućih uslova za slobodno bavljenje profesionalnim novinarstvom", saopštio je list "Manjana".

List je rekao da će se ubuduće "kriminalom baviti samo kroz mišljenja profesionalnih analitičara koji proučavaju tu pojavu na inteligentan i odgovoran način".

2024 © - Vesti online