Petak 13.07.2012.
08:00
B92

Zašto su nam slike u pasošu "neprirodne"?

Zvanična fotografija za pasoš, na kojoj vam nije dozvoljeno da se smejete, zapravo vas čini manje prepoznatljivim nego na „opuštenijoj” slici
 

Istraživanje sprovedeno na Univerzitetu u Glazgovu otkrilo je da, kad ljudi pokušavaju da budu ozbiljni, zapravo iskrive svoje crte lica pa tako nastane fotografija na kojoj su jedva prepoznatljivi.

Istraživači su, upoređivanjem „nasmejanih” i „pasoških” fotografija, zaključili da pojedinci izgledaju toliko drugačije da većina ne bi pomislila da je reč o istoj osobi.

Biometrijski pasoši sadrže informacije o licu vlasnika na osnovu fotografije - poput udaljenosti između očiju, nosa, usta i ušiju - radi lakše identifikacije. Prilikom slikanja potrebno je da imate „neutralni izraz i zatvorena usta, bez smeška, mrštenja ili podignutih obrva”.

Međutim, rezultati do kojih je došao dr Rob Dženkins nagoveštavaju da takva fotografija u praksi nije dovoljna za identifikaciju putnika, što bi moglo da ima velike posledice za nacionalnu bezbednost.

Dr Dženkins i njegov tim su za proučavanje koristili niz različitih fotografija jedne te iste osobe. U seriji eksperimenata na kome su njihova lica suptilno menjana, posmatrači su mislili da je reč o različitim osobama.

"Govore nam da se ne smejemo na slikama za pasoše jer osmeh krivi lice; ali zapravo bi sasvim suprotno moglo da bude tačno - ‘izraz pokeraša’ je taj koji krivi normalne crte”, kaže dr Dženkins.

"Ranija istraživanja na temu identfikacije su se fokusirala na razlike među različitim licima. Ispostavlja se, međutim, da razlike u izrazu jednog istog lica mogu biti jednako velike.

Otkrili smo nove dimenzije na polju facijalnog prepoznavanja. Eksperimenti su pokazali da specifične fotografije ne moraju biti reprezentativne kad je reč o izgledu neke osobe”.

2024 © - Vesti online