Četvrtak 12.07.2012.
11:25 >> 20:33h
Beta

Srbin povređen u lavini u Šamoniju

 
Povređeni helikopterima transportovani do bolnice u Šamoniju

Među poginulima do sada su identifikovani po dva Švajcarca, Nemca i Španca, rekao je agenciji Frans pres lokalni zvaničnik Filip de Riminji. Tri poslednja tela koja su pronađena, pripadaju trojici Britanaca koji su bili u tom alpinističkom timu.

Od četvoro alpinista koji su se vodili kao nestali, dvoje je prekinulo svoju ekspediciju, dok je drugo dvoje promenili rutu, navodi francuska žandarmerija

Devet lakše povređenih u lavini je hospitalizovano, a dve osobe su prošle nepovređene. Ambasada Srbije u Francuskoj potvrdila je da se među povređenima nalazi i jedan naš državljanin. On je hospitalizovan u Šamoniju, ali se još ne zna u kakvom je stanju. Ministarstva spoljnih poslova u Beogradu za sada nema informacije o povređenom Srbinu.

"Predstavnici naše ambasade u Parizu odmah su otišli na razgovor s francuskim vlastima kako bi saznali šta je s našim planinarima", kažu u Ministarstvu dodajući da se uskoro očekuje više informacija.

Francuski Alpi na kojima se desila lavina
 

Prema podacima lokalne žandarmske službe i danskog ministarstva spoljnjih poslova, u 28-članoj ekspediciji na koju se obrušila lavina bili su i planinari iz Srbije, kao i iz Švajcarske, Nemačke, Španije i Francuske.

Ovo je najsmrtonosnija lavina koja se u poslednjih nekoliko godina dogodila u ovom delu Alpa. Francuski ministar unutrašnjih poslova Manuel Vals koji je najavio dolazak u Šamoni, izrazio je "veliku tugu" i dodao da se nastavlja potraga za nestalima.

Istragom će biti utvrđen uzrok lavine. Policija je saopštila da je jedan od povređenih poziv za pomoć uputio jutros oko 5.25, i da je lavina zahvatila više sigurnosnih konopaca.

2024 © - Vesti online