Četvrtak 12.07.2012.
03:29
Press

Vršac: Devojčice vikale “upomoć“, niko nije verovao da umiru

Anđela (14 godina, levo) i Miljana (16) Šašić iz Pavliša
 

Tragedija se dogodila u utorak oko 17 sati, a njihov nestanak prijavljen je tek oko 20 časova.


Mutna voda

- Sestre Šašić došle su na jezero, koje je glavno kupalište u Vršcu, oko 14 sati. Na njihovu nesreću, obe su bile neplivači. Problem sa ovim jezerom je što se iz plićaka od pola metra naglo prelazi u dubinu od dva metra, i to veoma blizu obale. Kako je do sada utvrđeno, najverovatnije je jedna od sestara iznenada upala u dubinu i počela da se davi. Druga joj je pritekla u pomoć, ali pošto nijedna nije znala da pliva, tragedija je bila neminovna - kaže za Press izvor iz istrage.


Iako se u utorak na Gradskom jezeru, prema procenama gradskih vlasti, nalazilo oko pet hiljada kupača, niko od njih nije pritekao u pomoć Anđeli i Miljani.
 

Jezero nema spasioce

Iako važi za glavno gradsko kupalište, Gradsko jezero nema niti jednog spasioca.

- Na jezeru se svake godine udavi nekoliko ljudi. Problem je što ono nema spasioce, a glavno je kupalište. Gradske vlasti stalno govore kako će rešiti taj problem, ali nikako da se uradi nešto konkretno. Da je bilo spasioca, možda bi sestre Šašić sada bile žive i zdrave - kažu Vrščani.

- Nekoliko očevidaca je ispričalo da su primetili dve devojčice kako mlate rukama i dozivaju u pomoć, ali niko od njih nije pretpostavio da se dave jer se sve dešavalo na svega tri-četiri metra od obale. One su se borile za vazduh koliko su mogle, nakon čega su jednostavno potonule. Deca se često šale na sličan način, prskaju se i dave jedno drugo, pa zbog toga verovatno niko nije reagovao. Zato niko nije ni primetio da sestre nisu izašle iz vode - priča naš sagovornik, i dodaje:


- Voda u veštačkom jezeru je sa prirodnih izvora bogatih jodom, pa se već na pola metra dubine ništa ne vidi. Tako su se tela Anđele i Miljane naočigled ostalih kupača izgubile u tamnoj vodi bez ikakve pažnje. Tek kada su na vestima čuli za nesreću, pojedinci su se javili policiji i ispričali da su zapravo gledali davljenje sestara.


Anđela i Miljana su nakon kupanja planirale da odu kod drugarice i tamo prespavaju, ali pošto se nisu pojavile, ona je pozvala njihove roditelje.


- To je bilo oko osam sati uveče. Otac i majka su odmah pozvali policiju. Ubrzo su na jezero došle ronilačke ekipe MUP-a, koje su na svega nekoliko metara od obale pronašle tela nesrećnih sestara. Brzo su ih izvukli na obalu. Svega smo se nagledali do sada, ali nam je smrt dve devojčice svima teško pala. Scena je bila zaista jeziva.


Čestita porodica

U porodičnoj kući Šašića u Prvomajskoj ulici 155a u Pavlišu, udaljenom oko dva kilometra od jezera, juče se okupilo gotovo pola sela. Mnogobrojni prijatelji i rodbina došli su da budu uz porodicu u najtežem trenutku. Članovi najuže familije, pokošeni gubitkom, nisu bili u stanju da pričaju za novine.
 

Nastradale dve od četiri rođene sestre

Anđela i Miljana Šašić dve su od ukupno četiri sestre u ovoj porodici.

- Anđela i Miljana bile su mlađe sestre Šašić. Njihovi roditelji imaju i dve starije ćerke, Bojanu i Jelenu. Bojana se već udala, dok je Jelena na fakultetu i uskoro treba da diplomira - priča jedan od komšija.

- Razumite roditelje. Ostali su bez dve ćerke u istom danu. Ne daj bože nikome. Dobro ih poznajem, sa njihovim stricem sam često igrao fudbal. To su dobri ljudi, skromna i čestita porodica. Samo otac im je bio zaposlen i sada ih je zadesio ovaj užas. Bio sam sinoć na jezeru kada su ih izvlačili. Nisam znao da su se njih dve udavile. Umalo se nisam onesvestio kad sam saznao da nema više Anđele i Miljane - priča jedan od komšija.


Prema rečima druge komšinice, sestre Šoškić bile su devojčice za primer.


- Svi su ih voleli. Roditelji su se ponosili njima. Imali su i zašto, bile su odlične učenice, vredne, radne i poštene. Često su dolazile u prodavnicu u kojoj radim i uvek su bile nasmejane, bilo je milina videti ih. Ne mogu da verujem da ih više nema - ispričala nam je komšinica.

2024 © - Vesti online