Sreda 11.07.2012.
22:06
Vijesti

Enver za Albance postao NEVER

Enver Hodža: Za jedne i dalje idol, za druge simbol zla

Slova "Enver Hodža" izbledela su u napadu kada je 1994. prva demokratski izabrana vlada u Albaniji poslala vojsku kako bi izbrisala Hodžino ime sa brda. Međutim, Filja ih je ponovo ispisao tri godine kasnije po direktivi tvrdokornih komunista.

Reditelj Armando Lulaj za Rojters kaže da premeštanje slova Hodžinog imena predstavlja kritiku, kako staljinističkog balkanskog komunizma, tako i sporog napretka pod oportunističkom političkom klikom koja ga je nasledila.

"U to vreme ime diktatora Envera Hodže ispisano je na ovom brdu", kazao je Lulaj.

"Sada, sam na ovoj planini, Filja želi da ukaže na situaciju u kojoj živimo, stoga je ispremetao slova i to je postalo NEVER (Nikad)".

Širom Albanija ima sličnih izraza kulta Hodžine ličnosti i bizarne paranoje njegovog izolacionističkog režima, a najpoznatiji primer toga je oko milion bunkera koji su građeni kao zaštita od invazije.

Demokratija je otvorila Albaniju prema svetu, ali korupcija i polarizovana politika koče razvoj i usporile su napredak zemlje prema članstvu u Evropskoj uniji. Albanija je i dalje jedna od najsiromašnijih zemalja Evrope.

Lulajov film sadrži arhivske snimke siromašne Albanije za vreme Hodže, egzodus koji nastao posle pada komunizma i otvaranja granica, anarhiju i rasulo 1997. kada je više od 2.000 ljudi stradalo u neredima.

2024 © - Vesti online