Sreda 11.07.2012.
19:04
Beta

Vojvođanske NVO: Odluka Ustavnog suda uvredljiva



Grupa nevladinih organizacija ocenila je danas da se odlukom Ustavnog suda Srbije drastično smanjuju nadležnosti Autonomne pokrajine Vojvodine i da ona pokazuje da Ustav predstavlja ozbiljnu pretnju razvoju Srbije kao moderne evropske države.

"Umesto očekivane dalje decentralizacije i prenosa ovlašćenja na nivo koji je bliži građanima, ovakvom odlukom vraća se politika grube centralizacije iz doba Slobodana Miloševića", piše u saopštenju.

Ocenjeno je da je "posebno opasan simbolički značaj donošenja takve odluke na godišnjicu početka Miloševićeve 'anti-birokratske revolucije' koja je označila uvod u raspad Jugoslavije i buduće ratove".

Ustavni sud je u utorak objavio odluku po kojoj su 22 odredbe Zakona o utvrđivanju nadležnosti Vojvodine u suprotnosti sa Ustavom Srbije.

"Postavlja se pitanje da li je ovo još jedna kazna za Vojvođane koji tradicionalno na izborima glasaju drugačije od ostatka Srbije, kao i da li se ovom odlukom sudije Ustavnog suda preporučuju novoj vlasti", navodi se u saopštenju.

2024 © - Vesti online