Utorak 10.07.2012.
20:00 >> 23:13h
Blic, Večernje novosti

Od 15. jula vanredna situacija?

Krajem ove i početkom sledeće nedelje najavljuje se još topliji talas
 

Nijedna lokalna samouprava još nije proglasila vanrednu situaciju zbog nesnosnih vrućina koje u Srbiji traju već desetak dana i građanima stvaraju posebnu nervozu. S obzirom na to da će se vreli talas nastaviti, moguće je da za par dana pojedine opštine i gradovi proglase vanrednu situaciju.

- Za sada se još nisu stekli uslovi da dođe do toga, život se koliko-toliko odvija normalno - kaže za list “Blic” Predrag Marić. On, međutim, navodi da su prognoze meteorologa upozoravajuće.

- S obzirom na to da se krajem ove i početkom sledeće nedelje najavljuje još topliji talas, moguće je da će se stvoriti uslovi i za proglašenje vanredne situacije - kaže Marić.

Sektor za vanredne situacije MUP-a je spreman da reaguje ako bude elementarnih nepogoda izazvanih vrućinama, kao što su požari, ili ako dođe do nestanka vode, struje.


- U slučaju proglašenja vanredne situacije, preporuke Ministarstva za rad i socijalnu politiku koje se odnose prvenstveno na rad na otvorenom, postale bi naredbodavne - kaže naš sagovornik.

Na tropskim vrućinama moguće je ograničenje radnog vremena, posebno za radnike na otvorenom prostoru

- Bilo bi skraćeno radno vreme, režim saobraćaja bio bi izmenjen, naročito u velikim gradovima, gde beton i saobraćajne gužve doprinose da bude još toplije. Spremni smo da reagujemo i u slučaju šumskih požara. Pratimo stanje na terenu svakodnevno i ako zatreba osim naših letelica za gašenje požara, imamo i jednu rusku - kaže Marić.

Dr Milica Bošković, specijalista opšte medicine savetuje građanima da se ovih dana nikako ne izlažu direktno suncu, da ne izlaze bez preke potrebe napolje od 11 do 18 sati, i da unose što više tečnosti i lagane hrane u organizam.

- Najavljene temperature, ali i ove trenutne, tropske, mogu biti opasne, i dovesti do sunčanice ili toplotnog udara čiji su simptomi mučnina, glavobolja, visoka temperatura, povraćanje, dijareja - kaže dr Bošković.

Beograd bez vanredne situacije

 

Na sednici Gradskog štaba za vanredne situacije odlučeno je da se ne proglašava vanredna situacija u Beogradu zbog tropskih vrućina.

 

Temperatura vazduha prethodnih dana bila je oko 36 stepeni Celzijusa, a ukoliko se nastavi toplotni talas i narednih deset dana, Grad će usvojiti određene mere, kao što su skraćenje radnog vremena, uvođenje većih pauza ili dežurstava.

 

"Potrebno je uvesti sve neophodne mere kako bi se zaštitili građani, pre svega oni koji koriste javni gradski prevoz i borave na ulici u vreme dana kada je temperatura najviša. Takođe, potrebno je da se određivanjem češćih pauza i dostavom dovoljne količine vode, zaštite svi radnici gradskih preduzeća koji rade na otvorenom, kao i da se dodatno sinhronizuju gradske službe i preduzeća tokom ovih dana," naveo je pomoćnik gradonačelnika Živorad Anđelković, koji je predsedavao sastankom održanim u utorak.

 

Direktor JKP "Beogradski vodovod i kanalizacija" Cvijo Babić istakao je da neće biti restrikcije vode iako se beleži rekordna potrošnja. On je uputio apel građanima da tokom ovih dana ne zalivaju bašte i zelene površine vodom iz gradskog vodovoda. Babić je dodao da će tri cisterene koje su stacionirane po centralnim gradskim zonama i dalje biti na raspolaganju građanima, kao i da se sve javne česme, koje nemaju istaknuto vidno upozorenje, mogu koristiti za piće.

 

Direktor Gradskog zavoda za hitnu medicinsku pomoć Nenad Ivančević istakao je da je povećan broj intervencija. On je ponovio da građani treba da izbegavaju stajanje na suncu, piju dosta tečnosti i prikladno se odevaju. Ko ima bilo kakve zdravstvene probleme izazvane visokom temperaturom vazduha, pored broja 94, mogu se obratiti za pomoć i na sledeće brojeve telefona: 3615-008 za odrasle i 3614-350 za decu.

2024 © - Vesti online